Kétszeresére, óránként 24 ezer ívre nő a veszprémi székhelyű Prospektus Nyomda kartonalapú csomagolóanyag-gyártó kapacitása, egy több mint 200 millió forintos unós támogatásnak köszönhetően – tájékoztatta a cég ügyvezető igazgatója az MTI-t.

prospektus nyomda1986-ban egy egyszemélyes vállalkozásként indult – fotó: prospektusnyomda.hu

Tóth Gábor elmondta, a fejlesztés összesen a 446 millió forintba kerül. Az uniós támogatásból megvásárolt nyomógép a legújabb technológiai színvonalat képviseli, rövid gépbeállítási időkkel valamint rendkívül gyors, óránként mintegy 16 ezer ív nyomtatási sebességgel üzemel.

A nyomtatást követő lépés a termékek kimetszése és a hulladékok eltávolítása. Erre a feladatra egy hibrid kimetsző gép áll üzembe, amely a két mozzanatot egy lépésben hajtja végre, tovább rövidítve a gyártási időt – részletezte Tóth Gábor.     

Elmondta, az 1986-ban egyszemélyes cégként megalapított Prospektus Kft. 2012 óta foglalkozik csomagolóanyag gyártásával. Hozzátette, 2003-ban a Prospektus Nyomda a világ legnagyobb nyomdagép-gyártójának, a német heidelbergi nyomdagépgyárnak referenciahelyévé vált.     

A cég 2,5 milliárd forint értékű épület és eszközparkkal rendelkezik és több mint 50 alkalmazottja van. Magazinokat, katalógusokat, prospektusokat, plakátokat, térképeket, karton alapú csomagolóanyagokat állítanak elő. 2015-ben a cég adózás előtti eredménye 173 millió forint volt, árbevétele 1 milliárd 130 millió forintot tett ki, amelynek fele exportból származott – fűzte hozzá.