A 21. század kihívásai újfajta mérnöki gondolkodást, megoldásokat igényelnek, ezért a szakma képviselői részéről innovatív, rendszerszemléletű gondolkodásra, a nagy elődökhöz hasonló elkötelezettségre van szükség – hangoztatta a köztársasági elnök a Magyar Mérnöki Kamara húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen pénteken, Budapesten.

rem"A nagy elődökhöz hasonló elkötelezettségre van szükség" – fotó: waynesmark.com

A mérnök tegnap, ma, holnap című ünnepségen Áder János kiemelte, hogy a magyar mérnökök teljesítménye a kiegyezés utáni aranykorban rendszerteremtő volt. A mérnökök különböző tudományterületek eredményeit integráló, innovatív gondolkodásra voltak képesek, aminek révén a magyar gazdaságot új fejlődési pályára állították, így nem túlzás azt állítani, hogy a 19. század végére, a 20. század elejére a magyar gép- és villamos ipar világszínvonalat jelentett – fűzte hozzá.

Áder János kiemelte, szükség van a mérnöki tudományra a jelenlegi legnagyobb társadalmi problémák, a népességrobbanás, a klímaváltozás és a vízválság következményeinek kezeléséhez, illetve megoldásához. A klímaváltozás támasztotta feladatokról szólva elmondta, hogy egyaránt fontos az áramtermelés karbonintenzitásának csökkentése és a gazdasági növekedés fenntartása.

Nem irreális cél, hogy a bruttó hazai termék úgy nőjön, hogy csökken az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása, Magyarországon ez a tendencia megvalósult – jelentette ki. Áder János hozzátette: a párizsi klímaegyezmény siker, de további megállapodásokra, politikai egyeztetésekre és következetes végrehajtásra van szükség.

A köztársasági elnök ezután arról beszélt, hogy a népességrobbanás és a vízválság társadalmi konfliktusokat gerjesztett világszerte. Ezek összegzése után Áder kijelentette, hogy minden orszégban helyben kell megteremteni az ivóvízhez jutás és az élelmiszertermelés feltételeit. Mindehhez hatalmas, akár 100 milliárd dolláros alapok összetoborzása és innovatív mérnöki megoldások kellenek – szögezte le a köztársasági elnök.