A műszaki képzés fejlesztésére együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem (DE) a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-vel – tájékoztatta az egyetem az MTI-t.  

"A Ganz tapasztalatainak és szakembergárdájának köszönhetően lendületet vehet az intézmény műszaki képzésének fejlesztése, amire többek között a regionális munkaerőpiac igényei miatt is nagy szükség is van" – idézték az egyetem rektorának az aláíráskor mondott szavait a közleményben.

ganz oktatásMár most komoly gondot jelent a szakemberek elöregedése – fotó: pexels.com

Szilvássy Zoltán a megállapodás aláírásakor arról is beszélt, hogy a közös munka az oktatás mellett az innovációt is érinti, hiszen egy olyan vállalattal léptek kapcsolatra, amelynek fejlődése alapítása óta a bejegyzett találmányokhoz kötődik. A gépész- és villamosmérnökök képzése mellett kutatás-fejlesztési megoldások létrehozásában és piacra juttatásában is számítanak a Ganz támogatására – tette hozzá.

Szitár-Csanádi Attila, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. igazgatója szerint az együttműködés mindkét fél számára előnyös lesz. A hallgatók gyakorlati körülmények között megszerzett tudásra és tapasztalatra tehetnek szert, az ipar pedig olyan szakembereket kap, akik képesek tudásukkal, innovatív termékek létrehozásával előre vinni az iparágat, amelynek már most komoly gondot jelent a szakemberek elöregedése – írták a közleményben.

Az igazgató – az egyetem tájékoztatása szerint – emlékeztetett: a Ganz EEG tulajdonosa egy világcég, a Roszatom, amely új lehetőségeket nyitott a magyar vállalatnak az atomenergetikához kapcsolódó beruházások terén, és ez az egyetem műszaki képzéseinek fejlesztéséhez is hozzájárul majd. A megállapodás aláírásakor bejelentették azt is, hogy a Ganz az egyetemre bízza a Láng Gépgyár egyedülálló hagyatékát. A cég 2012 tavaszán vette át megőrzésre a magyar ipartörténet kiemelkedő szereplője, a Láng Gépgyár mintegy 60 köbméternyi, dobozokban tárolt tervdokumentációját.

A tervtár felöleli az 1868-ban alapított Láng Gépgyár valamennyi terméke, köztük gőzgépek, dízelmotorok, turbinák tervrajzait. Az együttműködési megállapodásban a Ganz a teljes tervanyagot felajánlotta a Debreceni Egyetemnek, hogy a hagyaték feldolgozásával és digitalizálásával közösen őrizzék meg a szellemi örökséget az utókornak – írták a közleményben.