A felhőalapú ipari számítástechnika az üzleti folyamatok, dolgok, berendezések, komponensek és emberek intelligens hálózatba kapcsolása. A Phoenix Contact Proficloud megoldása egységes szakmai, a felhasználó igényeire szabott felhőalapú automatizálási megoldás − a felhőalapú eszközöktől az illeszkedő platformon keresztül a felhőalapú szolgáltatásokig.

phoenixA jövő már jelen van – fotó: Phoenix Contact

A Proficloud az IoT-alapú automatizálás egyik legoptimálisabb platformja. A Proficloud rugalmas, optimalizált folyamatok felépítését és harmadik féltől származó alkalmazások integrálását teszi lehetővé. A nyílt platform alapján termelő vállalkozások és szolgáltatók is saját webes alkalmazásokat építhetnek fel, valamint szolgáltatásokat és mobil alkalmazásokat fejleszthetnek ki és üzemeltethetnek.

A Phoenix Contact Proficloud előnyei:

  • Maximális rendelkezésre állás, mivel mindig és mindenhol elérheti az adatait
  • Nyitottság, mivel saját felhőalapú szolgáltatást feljeszthet ki és üzemeltethet a Proficloud használatával
  • Jövőállóság, mivel az infrastruktúra, a platform és a szoftver automatikusan frissül
  • Skálázhatóság a dinamikus IT-szolgáltatásoknak köszönhetően, amelyek gyorsan és egyedileg illeszthetők az Ön követelményeihez
  • Biztonságos és tanúsított kommunikáció a TLS titkosításnak köszönhetően

phoenix2A Proficloud és az IoT – kép: Phoenix Contact

Az Industrie 4.0 vezérelvének megvalósításához a termelőüzemeket világszerte, átfogóan hálózatba kell kötni, és a terepi készülékeket szoftverszolgáltatásokkal kell kiegészíteni. Az adatok így cserélhetőek a legegyszerűbben, legbiztonságosabban és legmegbízhatóbban a gépek között, valamint a külső információk csak így kapcsolhatók a teljes megoldásba. A méretezhető felhőalapú architektúra következetes megvalósításával a Proficloud gondoskodik az automatizálási forgatókönyvekhez szükséges teljesítőképességről és rugalmasságról.

A Proficloud segítségével új üzleti modelleket is gyorsan és hatékonyan lehet felállítani. A felhasználók például saját adatgyűjtő, -elemző és -megjelenítő szoftvereket üzemeltethetnek a felhőalapú platformon. Ezeket az információkat ezután igény szerint és biztonságos hozzáféréssel további résztvevőknek kínálhatja fel. Egy gépgyárt például a berendezések eladásán felül karbantartási és szervizszolgáltatásokat is kínálhat.

Ezenkívül lehetősége van világszerte gyűjteni az adatokat, és a big data alkalmazásokhoz csatlakozva átfogóan kiértékelni azokat. A Hybrid Cloud lehetővé teszi a nyilvános szolgáltatók bizonyos szolgáltatásainak internetalapú megvalósítását, míg a különösen védett alkalmazások és adatok a vállalaton belül maradnak. Ezenfelül harmadik féltől származó alkalmazásokat is egyszerűen lehet csatlakoztatni és integrálni a belső megoldásokba.

A Proficloud egyik fontos előnye a biztonságos platform, amely magas mércét állít a hozzáférés-védelem és a rendelkezésre állás szempontjából. A Proficloud-résztvevők adatátvitelét TLS titkosítás (Transport Layer Security, a szállítási réteg védelme) védi. Összeköttetést csak a Proficloud-résztvevők építhetnek fel. Még a Proficloud paraméterezéséhez szükséges webes alkalmazást is a HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Security) továbbítja a felhasználónak, ezért védett a nem kívánt hozzáférés ellen.