Az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer kialakítása a célja az e-recepteknek – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

HGYSZÉv végéig bevezethetik az e-recepteket – fotó: hgysz.hu

Az e-receptek bevezetésének kísérleti projektje márciusban mintegy 30 patikában kezdődött meg, a tervek szerint novemberben országosan is bevezetik. A kamarai elnök elmondta, hogy a fejlesztés nyomán az orvosok e-receptre fogják a gyógyszereket felírni és ez alapján fogják a betegek a gyógyszereket a patikákban kiváltani.

Hozzátette, hogy a fejlesztőkkel abban állapodtak meg, hogy a betegek még jó ideig "felírási igazolást" kapnak, hogy nyomon tudják követni, milyen gyógyszereket írt fel az orvos. Azt tapasztalták ugyanis, hogy a betegek gyakran "válogatnak" a felírt gyógyszerek között, a felírási igazolás pedig arra szolgál, hogy már azelőtt el tudják dönteni, melyik gyógyszert váltják ki, mielőtt elmennének a patikába. A betegek nem a felírási igazolásra kapják meg a gyógyszereket – nyomatékosította.