Az első öt hónapban 18 százalékkal nőtt az eladott új gépjárművek száma Romániában a tavalyi időszakhoz képest – közölte csütörtökön a román autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA).

DACIAA Dacia 320 457 járművet állított elő tavaly Romániában – fotó: auto-types.com

Romániában 54 595 új jármű talált gazdára, ennek 80 százaléka, 43 792 személygépkocsi volt, amelyek eladása a vizsgált időszakban 22 százalékkal bővült. A haszongépjárművek értékesítése 4,5 százalékkal nőtt a tavalyi első öt hónaphoz mérten.

Az új gépkocsikhoz mérten csaknem hatszor több, 214 ezer használt járművet helyeztek forgalomba az első öt hónapban, vagyis a tavaly forgalomba helyezett valamennyi használt jármű 71 százalékát. Ez a kiugró növekedés annak tulajdonítható, hogy február 1-jétől a román kormány eltörölte a környezetvédelmi illetéket, ami addig megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését.

Az egyesület nem rendelkezik teljes adatsorral az autógyártásról, hiszen az APIA-nak az idéntől már nem tagja a legnagyobb román autógyártó, a francia Renault tulajdonában levő Dacia. Az APIA közölte, az amerikai Ford és a brassói Roman teherautógyár 12 százalékkal több, 23 601 járművet gyártott az első öt hónapban. Tavaly egész évben a Dacia 320 457 járművet állított elő romániai üzemében.