A Huawei Fogyasztói Trendkutató Intézete szerint a mesterséges intelligencia technológiái nyitják majd meg előttünk az utat az intelligens készülékek korához. Ezeknek a technológiáknak a továbbfejlesztése és beépítése az okostelefonokba lesz az a lépés, ami a szupertelefonok megalkotásához vezet. 

A szupertelefonok vadonatúj információkezelést valósítanak majd meg – ezáltal okosabbá és egyszerűbbé teszik számunkra az életet. A szupertelefon nem csupán egy módja annak, hogy az internetre kapcsolódjunk, sokkal több annál. A sokféle IoT szenzorral ellátott mesterséges intelligencia technológiák kombinációja lehetővé teszi majd a kütyük számára, hogy észleljék és megértsék környezetüket.

A felhő erejét kihasználva a szupertelefonok tulajdonképpen önmaguktól gondolkodnak és cselekednek majd. A mesterséges intelligencia hozzáadásával az okostelefonok a felhasználók kiterjesztésévé válnak a jövőben, és képesek lesznek arra, hogy kommunikáljanak az emberekkel és a világgal. Ez gyökeres változást jelent majd, hiszen ahelyett, hogy egyszerűen csak applikációkat futtatnának, a telefonok tanulnak majd és kétoldalú kommunikációra is képesek lesznek.

superphoneVajon milyen lesz a jövő telefonja? – fotó: tech.everyeye.it

A Huawei által nemrég bemutatott Honor Magic egy kísérletező lépés a szupertelefon irányába: például ha a felhasználó filmekről csetel a telefonján, a telefon automatikusan nemrég megjelent sikerfilmeket ajánl neki, vagy ha a Honor Magic-kel hív taxit, a telefon zárolt képernyőjén megjelenik a taxi rendszáma. Emellett a Honor Magic arra is képes, hogy idővel tanuljon. Minden egyes interakció és elemzés folyamán folyamatosan tanulja a felhasználó szokásait, és minél gyakrabban használják, annál inkább alkalmazkodik használója szokásaihoz.  

A Huawei mesterséges intelligencia technológiát mutatott be a Mate 9 okostelefonon is. Az EMUI 5.0 felhasználói felület és a 960 processzor összehangolása és optimalizálása intelligens észleléssel ruházta fel a telefont, valamint a készülék megtanulja, hogy mik a felhasználó által leggyakrabban használt alkalmazások, és azokat gyorsabban elérhetővé teszi a számára.

Alapvető technológiák a szupertelefon megalkotásához

A Huawei Mate 9 és a Honor Magic kicsi, de annál nagyobb jelentőségű lépések a szupertelefon megvalósításához. Azonban ehhez előbb a big data, a felhő alapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia, valamint egyéb technológiák területén szükséges fejlesztéseket végezni. A Huawei Fogyasztói Trendkutató Intézete szerint a szupertelefon magát a készüléket, az internet kapcsolatot, a felhőt és az őt működtető chipet használja majd fel ahhoz, hogy lemásolja, sorrendben: az emberi test, a nyelv, az agy és a szív működését. A Huawei jelenleg mind a négy technológia területén folytat kutatásokat, hogy megvalósíthassa a szupertelefont.

  • A készüléktest – allegóriánkban maga az emberi test – felelős a látás, hallás, ízlelés és érintés stimulálásáért, amit több szenzoron keresztül végez majd. Ez lehetővé teszi majd a telefon számára, hogy replikálja az emberi képességet ahhoz, hogy észlelje a világot saját maga körül, és az ebből nyert információt arra használja fel, hogy jobban megértse tulajdonosát. A Huawei az emberi észlelés replikálásában is szilárd kutatási alapokat fektetett le eddig a szenzorok, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, az Augmented Reality (AR) és más technológiák területén.   
  • A készülék és a felhasználó teljes mértékben össze lesznek kapcsolva a hangfelismerő-, érintésvezérlő és test percepciós funkciók segítségével. A felhasználók akadozás mentesen kommunikálhatnak majd a virtuális világgal, bárhol is legyenek, akár otthon, autójukban, vagy az irodában.
  • A felhő a szupertelefon agya lesz. A Big data, felhő alapú számítástechnika és tanulási technológiák segítségével a Huawei azon dolgozik, hogy megvalósítsa a felhasználó központú döntéshozatalt és az egyesített platformos felhasználói élményt.
  • A chip a szupertelefon szíve. A Huawei Kirin chipsetjével, kommunikációs technológiák és mérnöki munka segítségével fejleszti tovább a telefonok tanulási képességeit, így változatosabb és erősebb számítástechnikai képességeket biztosít majd az intelligens készülékekhez.
  • Ahogy a szupertelefonok fokozatosan felhasználójuk kiterjesztésévé válnak, még nagyobb hangsúly kerül majd az adatbiztonságra. A Huawei által fejlesztett Kirin chipset olyan szintű biztonságot kínál, amelyet a Pénzügyi szektorban is elvárnak.