A blockchain technológia használatával meghamisíthatatlan nyilvántartási rendszer jön létre, a rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az alkalmazás által kezelt teljes adatállomány, de hozzáférni csak a saját adataihoz tud – mondta Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője kedden.

bcKépünk illusztráció – fotó: martechtoday.com

A blockchain technológia ("a zárt lánc") minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy a belsősök manipulációinak. A korábbi technológiáknál magasabb szintű titkosítást garantál, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók – fejtette ki.

A blockchain számos területen használható majd, a legfontosabb a pénz és pénzügyi termékek piaca, a nagybankok gyorsan "lecsaptak" a blockchainre, és maguk is fejlesztenek ilyen megoldásokat, a fintech cégekkel pedig igyekeznek együtt dolgozni az új, innovatív pénzügyi megoldásokon – mondta. A másik nagy terület a beszállítói láncok nyomon követése, legyen szó bármilyen termék előállításáról az élelmiszeripartól az autógyártásig. Itt az egyes alkatrészek, összetevők útjának követése és nyilvántartása, az eredetiség igazolása rendkívül fontos.

Szilágyi Imre rámutatott, hogy emellett a blockchain-technológia újraírhatja a politikai választások lebonyolításának forgatókönyveit is a világon. A meghamisíthatatlanságba vetett bizalom ezen a területen kiemelt jelentőségű, a blockchain-alapú rendszerek lehetővé teszik, hogy mindenki ellenőrizze, valóban az került-e be a rendszerbe, ahogyan ő maga szavazott, vagy éppen nem szavazott.

Az ingatlan-nyilvántartásnál a blockchain révén a szerződő felek maguk írhatják át a nyilvántartásokat, jegyezhetnek be jelzálogot vagy széljegyet. Egyszerű szerződésmintákkal akár a tulajdonosváltás is megtörténhet mindenféle külső szereplő – például ügyvéd, vagy hivatal,  közjegyző – közreműködése nélkül.

Jelentősek a blockchain adta lehetőségek az egészségügy területén is, ahol a betegadatok könnyű hozzáférése, egyszersmind tökéletes titkosítása kulcsfontosságú. Itt nagyon sok egymástól független szereplőnek kell hozzáférnie nagyon érzékeny adatokhoz, hiszen a páciens korábbi leletei és kórtörténete fontos információt jelent – mutatott rá.