Története során először részvényfelosztásról döntött a Samsung Electronics, amely a félvezetőgyártással foglalkozó divíziójának köszönhetően rekordnyereséget termelt tavaly.

A dél-koreai elektronikai konszern, amely a televíziók, memória áramkörök és okostelefonok gyártásában világelső, szerdán közzétett gyorsjelentésében arról számolt be, hogy a december 31-én végződött három hónapban nettó nyeresége éves összehasonlításban 42 százalékkal, 12 261 milliárd vonra (11,4 milliárd dollárra) emelkedett.

Rekordévet zártak – fotó: Botár Gergely / kormany.hu

Az üzemi eredmény majdnem kétharmaddal, 15 150 milliárd vonra (14,13 milliárd dollár) nőtt, ami kissé meghaladja az előzetes beszámolóban feltüntetett 15 100 ezer vont. A konszern bevétele közel 24 százalékkal, 53,3 ezer milliárd vonról 65,98 ezer milliárd vonra emelkedett. A tavalyi egész évet tekintve 239,58 ezer milliárd vonos árbevétel mellett 53,65 ezer milliárd von (50,2 milliárd dollár) üzemi eredményt ért el a cég, megdöntve ezzel a 2013-as rekordot. Akkor 36,8 ezer milliárd vonra rúgott az üzemi eredmény. 

A Samsung Electronics legnyereségesebb üzletágának a chipgyártás bizonyult tavaly. A divízió 35,2 ezer milliárd vonnal rekordnagyságú üzemi nyereséget termelt, csak az utolsó negyedévben több mint kétszeresére nőtt a profit. Az utóbbi két évben a memória áramkörök két alapvető típusának – a DRAM és a NAND – több mint kétszeresére nőtt az ára is. A befektetőknek jó hír, hogy a Samsung Electronics várakozásai szerint a DRAM-ok iránti kereslet 20 százalékkal, a NAND-ok iránti pedig 40 százalékkal nő idén. A vállalat tavaly 43,4 ezer milliárd vont fektetett a félvezetők és az OLED-képernyők fejlesztésébe.

A mobiltelefongyártó üzletág működési profitja éves szinten 3 százalékkal 2400 milliárd vonra süllyedt. Az új csúcsmodell, a Galaxy S9 a jövő hónapban kerül forgalomba, ami minimalizálhatja a kereslet holtidényre jellemző gyengeségét az első negyedévben, de a kilátások bizonytalanok a kínai riválisokkal az európai és ázsiai piacokon vívott küzdelem közepette. 

A Samsung Electronics vezetése döntött arról, hogy 50:1 arányban részvényfelosztást hajt végre, aminek köszönhetően az árfolyam "jól kereskedhető" tartományba kerül, azaz olyan kisbefektetők is tudnak majd vásárolni a részvényekből, akik számára a jelenlegi magas árfolyam ezt nem tette lehetővé. Az elemzőket meglepte a részvényfelaprózásról hozott döntés, amelyet azonban kedvezőnek tartanak a tőzsdei kereskedés szempontjából. A szöuli tőzsdén 8 százalékos pluszban is járt szerdán a Samsung Electronics árfolyama, zárásra azonban 0,2 százalékra mérséklődött a nyereség.