Az új września-i gyár 50 kilométerre helyezkedik el Poznantól. A gyártócsarnok szó szerint egy zöld mezőn épült, méretét tekintve 220 hektáros – egy 300 futballpályával megegyező terület. Teljes kapacitás mellett maximum 100000 gépkocsi gyártására van lehetőség. 

vwEz az egyik legmodernebb gyár Európában – fotó: Rafał Pijański / gloswielkopolski.pl

Volkswagen Európa legmodernebb autógyárát építette fel Września-ban nem egészen két év alatt. A mintegy 800 millió eurós projekt, az eddigi legnagyobb befektetés Lengyelországban. Az építkezés alatt mintegy 3500 ember munkájára volt szükség – így a Schrack Seconet szakembereire is, akik a gyárat a legkorszerűbb tűzjelző berendezésekkel szerelték fel. A Volkswagen ez alkalommal is jól bevált partnerét választotta, mint tette ezt korábban valamennyi lengyelországi gyárában, ahol szintén Schrack Seconet tűzjelző berendezések gondoskodnak a tűzvédelemről.

Tűzvédelem valamennyi gyárban
Volkswagen az 1993-as kezdetek óta nagy gyártási kapacitású üzemet alakított ki Poznanban egy meglévő gyárépületben. Hogy a tűzjelző berendezés választásánál ismét a Schrack Seconet mellett döntöttek, annak jó oka van: „Tűzjelző berendezéseink a hosszútávú alkalmazás során korszerű és megbízható tulajdonságaikat maguk igazolják.

A Volkswagen számára további jelentőséggel bír, hogy műszaki szakembereink, mérnökeink és biztonságitechnikai szakértőink helyi csapatával a kivitelezés, illetve a meglévő berendezések felügyelete gördülékenyen zajlik.” – magyarázza Grzegorz Cwiek a lengyelországi Schrack Seconet vezetője.

A wrześniai új gyár 50 kilométerre található Poznantól. A gyártócsarnok szó szerint egy zöld mezőn épült, méretét tekintve 220 hektáros – egy 300 futballpályával megegyező terület. Teljes kapacitás mellett maximum 100000 gépkocsi gyártására van lehetőség. Jelenleg az új generációs Crafter gyártása folyik az üzemben, mely megkapta az év kisteherautója nemzetközi címet, Formula 1-es technológiát alkalmazva.

Érzékelési technológiák
A gyár tűzvédelme során, a hét gyártócsarnok és további épületek esetében, különleges kihívásoknak kellett megfelelni. A gyártócsarnokok belmagassága több mint 11 m. Előzetes felmérést követően a Schrack Seconet ASD 535-ös különleges érzékelőjére esett a választás, melyből mintegy 300 rendszer telepítésére került sor. Megfelelnek a nagy kiterjedésű, magas építményekkel szemben támasztott lengyelországi előírásoknak, rendkívül megbízhatóak és egyszerű a karbantartásuk, szervizelésük is.

vw02 – fotó: Rafał Pijański / gloswielkopolski.pl

Az ASD 535 érzékelési biztonsága minimalizálja a gyártási folyamat megszakításának szükségességét. Grzegorz Cwiek elmagyarázza: “Az ASD 535 a tüzet már korai stádiumában felismerni, lehetővé téve az azonnali intézkedést. A gyártás megszakítására csak rövid ideig van szükség, a termelés pillanatokon belül folytatható.

Lengyelország egyik legnagyobb hálózata
Az irodai területeknél másfajta követelményeknek kell megfelelni – ezen épületek felügyeletét MTD533X kombinált érzékelők látják el. A robbanásveszélyes terek védelmére, mint pl. az üzemanyagraktár, az ATEX szabványoknak megfelelő speciális óvintézkedésekre került sor. Zenergátak nyújtanak segítséget a robbanás elleni védelemben, szikramentes teret biztosítva az érzékelőknek.

Az érzékelők mindösszesen 22 Integral IP tűzjelző központra vannak felfűzve, amelyek üvegszálas kábellel kapcsolódnak egymáshoz. A berendezés elemei 2 SecoLOG grafikus felügyeleti rendszer segítségével vezérelhetők és felügyelhetők. „Wrześniaban egy rendkívül korszerű rendszert telepítettünk. A poznani gyárakkal együtt Volkswagen dicsekedhet Lengyelország legnagyobb tűzjelző hálózatával.” hangsúlyozza Grzegorz Cwiek.