Az Integral WAN új szintre emeli a tűzjelző berendezések hálózatba építését: számos helyszínt és különböző generációjú rendszert kapcsol össze az IP technológia segítségével.

01Képünk illusztráció – fotó: pixabay.com

A Schrack Seconet bemutatja az Integral WAN-t, amely jelentős mértékben megkönnyíti a tűzjelző berendezések összekapcsolását. Ehhez az Integral WAN nem csak saját, hanem harmadik félhez tartozó, IP-alapú hálózatokat is használ. „A különböző telephelyeken átívelő, összetett hálózatok is költséghatékonyan megvalósíthatók, hiszen nincs szükség átalakítókra, tápegységekre vagy kábelekre” – magyarázza Alexander Schober, a Schrack Seconet tűzjelző rendszereinek termékmenedzsere.

Biztos és kiszámítható befektetés
A hálózatba kapcsolt tűzjelző rendszerek ezért hatékonyan beállíthatók, központilag irányíthatók és rugalmasan bővíthetők. „Központok különböző generációi probléma nélkül összeköthetők egymással; még a létező SecoNET-et is integrálhatjuk. Az Integral WAN a legmodernebb technológia, és magas fokú befektetési biztonságot és kiszámíthatóságot kínál a rendszerek üzemeltetőinek” – mondja Schober. A tűzjelző rendszerek rugalmasan bővíthetők, és fokozatosan modernizálhatók, hiszen a régi és új technológiát együtt is használhatjuk.

Egymástól távol lévő helyek
Egy Integral WAN akár 100.000 adatpontot is össze tud kötni egymással, így 254 tűzjelző központ kapcsolható össze. Egyetlen rendszerhez tehát akár 16.000 adatpontot is társíthatunk: érzékelőket, vezérléseket stb. Ez teszi az Integral WAN-t alkalmassá nagy területeken és egymástól távol eső helyeken való használatra, pl. fiókhálózattal rendelkező vállalatok, vagy egy község különböző középületei esetében.

„Még a személyzet nélküli helyeket, pl. az erőműveket is tökéletesen kezelhetjük egy központi vezérlőpanelről” – mondja Schober. Az egyes központokat is kényelmesen konfigurálhatjuk a távolból: a szoftverfrissítéseket vagy leállításokat is így végezhetjük el. A helyszíneket nem kell ehhez személyesen felkeresni.

Rugalmas hálózati megoldás
Az Integral WAN esetében megválaszthatjuk az átviteli módot is: réz, optikai vagy Ethernet csatlakozás esetében is megoldott az adatátvitel. Összességében az Integral WAN nagy előnye a rugalmasság: A hálózatépítési koncepció lehet akár egy gyűrű topológia, amely kettős redundáns kialakítással is rendelkezhet, de lehet fa topológia is. Az ideális kiépítés a helyszínen kerül kiválasztásra adott körülményeknek megfelelően. Az átviteli csatorna topológiája és technológiája is szabadon választható az egyes tűzjelző központok között.

Az Integral WAN segítségével különbséget tehetünk az információ és a vezérlés között is. A szabványos és nemzeti előírásoknak megfelelő telepítés tekintetében fontos, hogy az vezérlés és a riasztás továbbra is helyben zajlik – ebben az esetben az Integral WAN csak az információk továbbítását végzi.