Februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

01Képünk illusztráció – fotó: pixabay.com

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januárban 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az év első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az export értékesítése 0,2 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,1 százalékkal esett. A másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 3,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerexport 5,5, a vegyipar kivitele 10,2, a gumiiparé 12,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a gépexport 6,0, a villamosberendezéseké 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A belföldi eladások 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a feldolgozóipar értékesítési volumene 13,7 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos hónapjában. A járműipar belföldi eladásai 26,1 százalékkal nőttek tavaly februárhoz viszonyítva, a gumiipar 32,6 százalékkal növelte értékesítését. Az élelmiszeripar belföldre 10,0 százalékkal több árut adott el, a gyógyszeripar viszont 0,4 százalékkal kevesebbet.

Összességében a fogyasztási cikkek belföldi értékesítése 11,0 százalékkal, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 6,0 százalékkal meghaladta a tavaly februárit, a beruházási javaké viszont ennél is jobban 15,4 százalékkal nőtt. A további felhasználásra szánt anyagok, részegységek és félkész termékek kereslete 18,2 százalékkal szárnyalta túl a tavaly februárit.  

01Ipari termelés Magyarországon – ábra: KSH / MTVA / MTI

Februárban az összes új megrendelés 6,4 százalékkal volt több annál, mint amennyit egy évvel azelőtt adtak fel, az új  belföldi megrendelések 8,0 százalékkal, az export rendelések 6,2 százalékkal nőttek. A feldolgozóipar összes rendelésállománya azonban 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az export megrendelések 7,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, míg a belföldi rendelések 19,4 százalékkal nőttek.

Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön reagált a KSH kutatására. Pomázi szerint a járműgyártás az egyik meghatározó a növekedésben, de tavaly további iparágak is elkezdtek növekedni. 

Hazánk külkereskedelmi termékforgalma – ábra: KSH / MTVA / MTI

Pomázi kitért arra, hogy a következő hónapokban az uniós forrásokkal a költségvetésből a kkv-k valósítanak meg ipari fejlesztéseket. Ezek mind azt a célt támogatják, hogy a magyar kkv-k versenyképessége, hatékonysága, termelési rugalmassága emelkedjen – mondta. A kis- és középvállalkozások jelentős részt képviselnek az ipari termelésben, a foglalkoztatás több mint ötven százalékát adják – szögezte le Pomázi Gyula.