A MOL Csoport a Cisco Unified Computing System™ (Cisco UCS) technológiáját választotta innovatív, távoli 3D vizualizációs infrastruktúrájához.

oilKépük illusztráció – fotó: pexels.com

A MOL Landmark DecisionSpace Geosciences 10ep (DSG) alkalmazás alapvetően az olaj- és gázlelőhelyek kutatását, feltérképezését szolgálja, valamint a földfelszín alatt található olaj- és gázkészletek modellezését teszi lehetővé. A Cisco UCS ehhez az alkalmazáshoz biztosítja az adatközponti hátteret.

A Landmark DSG alkalmazás új verziója integrált munkafolyamatokat, a munkacsoportok közötti együttműködést, jobb adatkezelést és felhasználói élményt kínál, ugyanakkor a szoftver működéséhez nagy teljesítményű hardverpark és hálózati alapok szükségesek.

A távoli 3D virtualizáció hasonló a központi szerver és vékonykliens technológiákhoz, azonban itt a szerver oldalon erős grafikai processzorokra (GPU - Graphics Processing Units) van szükség a 3 dimenziós adatok feldolgozásához. Ennek következtében nincs szükség nagy értékű dedikált grafikus munkaállomásokra, a felhasználók bármilyen – grafikus képességekkel nem rendelkező – klienssel, akár laptoppal, tablettel is meg tudják jeleníteni a nagy felbontású 3D-s képinformációkat.

02A Mol rendszere által alkotott 3 dimenziós vizualizáció – kép: Cisco

A rendelkezésre álló idő- és költségkeret alapján a MOL egy új, távoli 3D vizualizációs infrastruktúra kiépítése mellett döntött a hagyományos, helyi grafikus munkaállomás alapú megoldás helyett. Bár több élvonalbeli 3D Virtual Desktop Infrastruktúra (VDI) megoldás létezik a piacon, a MOL végül a Linux Terminal Serverre építve, 3D grafikával, nagy teljesítményű Cisco szerverekkel, és speciális 3D-s távoli asztali virtualizációs szoftverekkel (NICE DCV) alakította ki az új infrastruktúrát.