Aki találkozott már szoftverrel, annak nem meglepő, ha időről időre a teljesítmény javítása vagy fenntartása érdekében szükség van egy frissítés letöltésére. Nincs ez máshogy az űrkutatás esetében sem. Ezúttal az ESA Mars Express szondája kapott új szoftververziót, 150 millió km távolságból.

01A szondáról készült grafika – kép: ESA / ATG medialab

A maga több mint 15 éves működésével a Mars Express az egyik legsikeresebb bolygóközi küldetésnek tekinthető. A szonda 2003 júniusában indult Bajkonurból a Mars felé, majd hét hónapos utazása végén december 25-én érkezett a bolygóhoz. Az eredetileg két évre tervezett küldetés bőven túlszárnyalta a várakozásokat, fényképek és tudományos adatok hatalmas mennyiségét továbbítva a Föld felé az elmúlt másfél évtizedben.

Meglett kora ellenére manapság a Mars Express egy-két apróbb teljesítménycsökkenéstől eltekintve remekül működik, giroszkópjai azonban komoly fejtörést okoztak az elmúlt időszakban. A szonda hat giroszkópja ad információt az eszköz térbeli orientációjáról, kiszámítva az egyes tengelyek körüli elfordulásokat. Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az eszköz antennái továbbítani tudják a földi követőállomások felé a mérési adatokat. Az idők során azonban a szonda giroszkópjai körül négynél az elhasználódás jeleit tapasztalták, ami azzal járt volna, hogy a küldetés várhatóan 2019 első felében navigálási hiba miatt véget ér.

A mostani szoftverfrissítés célja a giroszkópok élettartamának növelése, azok részleges tehermentesítésével. Ennek során a mérnökök azt a megoldást választották, hogy a műhold elsődleges navigálását az eddig kisegítő szerepben használt két kamera veszi át. Ezeket az eszközöket eddig úgy használtak, hogy a kamerák az égbolt csillagairól készítettek felvételeket, és ezek alapján egy szoftver meghatározta a műhold helyzetét.

2018 második felétől ez a két csillagérzékelő kamera nagyobb részben lesz felelős a navigálási feladatokért, a giroszkópokat pedig csak az orientáció pontosításának érdekében fogja a szonda időről időre bekapcsolni. A terv szerint a giroszkópok részleges tehermentesítésével azok élettartama évekkel meghosszabbítható.

A végleges szoftverfrissítést több hónapos teszt előzte meg, míg végül 2018 áprilisában felsugározták a műhold memóriájába, hogy aztán április 16-án egy előre tervezett leállás során élesedjen az új verzió.