A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Siemenst bízta meg a vasúti közlekedést elősegítő berendezések kiépítésével a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vonalon.

Flirt motorvonat érkezik a felújított esztergomi vasútállomásra – fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Siemens szerdai közleménye szerint az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszert (ETCS) 2020 decemberében helyezik üzembe. A vállalat két elektronikus biztosítóberendezést és hat vasúti sorompó-berendezést is telepít, továbbá biztosítja a teljes villamosenergia-ellátást, a szerelési munkákat és a távközlési eszközöket is. 

A Siemens AG Mobility divíziójának igazgatója hangsúlyozta, hogy az ETCS a határok átjárhatóságát segíti elő. Michael Peter hozzátette, hogy a projektnek köszönhetően bővül a magyarországi vasúti rendszer kapacitása, javul a szolgáltatás minősége és a közlekedés biztonsága. A Siemens a tagvállalatok mellett a magyarországi alvállalkozókra és beszállítókra is számít a beruházásban – olvasható a közleményben.

A 26 kilométer hosszú, kétvágányú szakasz a jelenleg rekonstrukció alatt álló Kelenföld-Százhalombatta vonal meghosszabbítása. A magyarországi hálózat fejlesztésével javul az összeköttetés Budapest és a horvát tengerpart között, kibővülhet a mediterrán vasúti folyosó szűk keresztmetszete – írták.