Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési, beruházási helyszín az amerikai Site Selection magazin szerdán közzétett rangsora alapján – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak csütörtökön Budapesten.

01Ipari termelés Magyarországon – grafikon: KSH / MTVA / MTI

A tárcavezető kiemelte: Magyarország kis, nyitott gazdasággal rendelkezik és hogy fenn tudja tartani a munkahelyteremtés dinamikáját, "öldöklő nemzetközi küzdelemben" kell részt vennie a beruházásokért, hogy meg tudja győzni a cégeket, érdemes Magyarországra hozni beruházásaikat.

Szijjártó Péter közölte, hogy a beruházási helyszíneket kereső cégek számára legautentikusabb befektetési tanácsadó szaklap rangsora rendkívül jelentős, hiszen ez a rangsor fontos tényező a beruházásokról szóló döntésekben. Az első tíz helyen olyan országok szerepelnek, mint Németország, Nagy-Britannia és Kína – mondta.

Magyarország gazdaságpolitikáját arra alapozzák, hogy a munkán, a munkahelyteremtésen keresztül növeljék folyamatosan a gazdasági növekedés ütemét. A munkából származó teljesítmény adja az alapját a gazdasági növekedés hosszú távú fenntarthatóságának, vagyis minél többen dolgoznak, annál jobb teljesítményt nyújt a gazdaság – magyarázta. A kormány gazdaságpolitikájának továbbra is ez marad a fókuszában – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett: 2014-től a beruházás-ösztönzéssel foglalkozó ügynökség, a HIPA 294 beruházást hozott Magyarországra összesen tízmilliárd euró értékben, 58 ezer új munkahely létrehozását segítve. Az ideérkező cégek pedig további lehetőségeket adnak magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek beszállítókként tevékenykedhetnek – fűzte hozzá.

02A magyar GDP változásai – grafikon: KSH / MTVA / MTI

Az amerikai szaklap nemzetközi beruházási tanácsadók, szakértők és szakújságírók bevonásával a beruházásösztönző ügynökségeket is rangsorolták, és Kelet-Közép-Európában a HIPA-t választották meg a legjobb befektetési ügynökségnek. A HIPA az elmúlt négy évben minden évben megdöntötte a vonatkozó beruházási rekordokat, és míg 2009-ben 27 beruházás érkezett Magyarországra a HIPA-n keresztül, tavaly 96 – jegyezte meg Szijjártó Péter.