A Siemens és az Evonik technológiai együttműködési megállapodást kötött egymással, amelynek célja egy eszköz-életciklus adatmodell fejlesztése és integrálása a Siemens által gyártott Comos szoftvermegoldásba.

se01A Siemens és az Evonik közösen fejleszt alkalmazást – fotó: SIEMENS

Az eszköz-életciklus adatmodellt az Evonik a nemzetközi DEXPI ISO 15926 illetve más érvényes nemzetközi szabványok alapján fejleszti ki. Célja, hogy a vegyipar szempontjából fontos elemeket és struktúrákat a teljes életciklusra – a termékfejlesztéstől, a berendezés tervezésen és működtetésen át a leszerelésig – egyetlen, integrált adatmodellben fedje le. A Siemens és az Evonik közösen fejleszt alkalmazást a teljes tervezési és működési folyamat szoftvertámogatásához. Az együttműködés eredményeként létrejövő termék a Comos szoftverportfolió fontos részét képezi majd.

„Nagy örömömre szolgál, hogy kölcsönös bizalmon alapuló, régi kapcsolatra építve egy új technológiai partnerségi megállapodás jött létre” – mondta Eckard Eberle a Siemens folyamatautomatizálási részlegének vezérigazgatója, és az Achema 2018 Siemens stand igazgatója. „A partnerség tovább erősíti a Siemens digitalizációs stratégiáját a feldolgozóiparnak szánt Digital Enterprise megoldás tekintetében". Dr. Wilhelm Otten, az Evonik Technology & Infrastructure GmbH folyamattechnológiai igazgatója elmondta: „Véleményünk szerint a Siemens a tökéletes partner ahhoz, hogy globális szinten támogatást biztosítson adatmodellünkhöz a technológia és alkalmazások terén".

se02A két vezérigazgató – fotó: SIEMENS

A Siemens és az Evonik által közösen fejlesztett alkalmazás alapját a Comos platform adja, és az Evonik adatmodellt használja majd, amely az összes szükséges működési funkciót és hozzá tartozó adatot biztosítja. Így többek közt része az upstream folyamat-szimulációk és más folyamatfejlesztési lépések által generált adatok input interfésze is, tehát a Comos mint tervezési platform minden szükséges lehetőséget biztosít az adatmodell konzisztenciájának, rugalmasságának és funkcionalitásának feltérképezéséhez.

A konzisztenciát a Comosban a szoftver objektum-orientáltsága biztosítja, ahol objektumnak minősül bármely üzemkomponens grafikus vagy adatjellegű leírása. Minden kapcsolódó adatlap, lista és egyéb dokumentum közvetlenül az adott objektumhoz kapcsolódik. A rugalmasságot a Comos nyílt rendszer-architektúrája biztosítja, amely lehetővé teszi a Comos külön ügyféligények szerinti testre szabását és külső rendszerekkel való összekapcsolását.