Az idén zárult Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség elektronikus népszavazási projektje: az elmúlt néhány évben megváltozott jogi környezet és a műszaki szempontok elemzésével annak összetett vizsgálatát tűzte ki, hogy Magyarországon a népszavazási folyamat mely lépései és milyen módon bonyolíthatók le elektronikusan.

Sokaknak megkönnyíthetné a szavazatok leadását a rendszer – fotó: iStockphoto

A projekt eredményeként létrejött tanulmányok szerint a műszaki és logikai megoldások kellő alapot kínálnak az e-népszavazás hazai bevezetéséhez. Az új jogi környezet viszont hiába biztosítja az ügyintézési folyamatok elektronikus útra terelését, a népszavazási és választási eljárás elektronizálásának lehetősége bizonytalan. A helyi népszavazás kezdeményezése és az aláírásgyűjtés során könnyebb lehet az elektronizálás, míg országos esetben, illetve magánál a szavazásnál papír alapú aláírás szükséges.

Az eljárás alapjának tekinthető elektronikus aláírást viszont jogilag és műszakilag is támogatja az állam, hiszen az eSzemélyi okmánnyal a saját kezű aláírással egyenértékű aláírás hozható létre. A Szövetség szerint a népszavazás elektronikus úton történő kiterjesztése a népakarat szélesebb körű kifejezésével a demokrácia erősödését eredményezné. A kérdéskört vizsgáló tanulmányt ide kattintva lehet elérni.