Hatékony piactisztító eszköznek bizonyult az acélipari termékekre bevezetett fordított áfa, amelynek alkalmazását újabb négy évvel meghosszabbították – közölte az acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. kedden.

Illusztráció – fotó: pixabay.com

A társaság közleményében felidézte: az acélipari termékek többségére alkalmazandó, eredetileg év végén lejáró, de szeptember közepén 2022. június 30-ig meghosszabbított fordított adózás egyebek mellett a hengerelt, különböző szélességű vas vagy ötvözetlen acélipari termékekre, továbbá a melegen hengerelt rúd vagy ötvözetlen acélból, illetve egyéb ötvözetlen acélból készült árucikkekre vonatkozik.

A 2015 elejétől hatályba lépett intézkedést főként az áfacsalás minimalizálására hozták, mivel a csaló cégek nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a piaci szereplőknek is. Például rendkívül alacsony szintre szorították le az árakat, ami súlyos károkat, sok esetben csődöt hozott az amúgy is többnyire alacsony árrésekkel dolgozó hazai acélkereskedőknek – hangsúlyozta a Carboferr.

A közlemény szerint a fordított áfa hatására elindult a piactisztulás, az intézkedés segíti a torz piaci árak megszűnését is, ami hosszú távon elengedhetetlen a törvényesen működő vállalkozások fennmaradásához. Az eljárás nem magyar specialitás, a régió több országában is bevezettek ilyen típusú intézkedéseket, amelyek a magyarhoz hasonló pozitív eredményekhez vezettek – közölte a Carboferr. (Fordított adózásnál az adót a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője fizeti meg az állam részére. Vagyis a számlát áfa felszámítása nélkül állítják ki, és az adót a vevő fizeti meg az államnak.)