A DB Cargo AG, Európa vezető vasúti teherszállító társasága a Siemens Mobility-t bízta meg a teherkocsi-állománya nagy részének digitalizálásával, mely során összesen 30 000 teherkocsit szerelnek fel a társaság CTmobile szenzoraival, viszont a szerződés szerint lehetőség van 50 000-re bővíteni a felszerelendő teherkocsik számát.

dbc2020-ra minden járművén új szenzor és telematikai rendszer fog működni – fotó: Railway Gazette

A rendszer segítségével a DB Cargo közvetlenül és folyamatosan képes lesz nyomon követni a teherkocsi pillanatnyi helyét, és az érzékelők a rakomány állapotáról is információkat továbbítanak. A teherkocsikat 3 éven belül szerelik fel az érzékelőkkel. A Siemens Mobility a rendszert hat évig üzemelteti, az adatgyűjtést és adatáramlást központi, belső CT szerveréről felügyeli majd.

„Egyre inkább digitalizálódó világunkban jelenleg az ügyfelek magas szintű szolgáltatást várnak el. Valós időben tudni szeretnék küldeményeik helyzetét, várható érkezési idejét, állapotát” – mondta Steffen Bobsien, a DB Cargo európai eszközökért és technológiákért felelős alelnöke.

„Örömünkre szolgál, hogy a DB Cargo bizalmat szavazott társaságunknak egy ilyen nagy formátumú projektben, amely az egész iparág számára példaként szolgálhat majd. Ez eddig a Siemens Mobility legnagyobb megrendelése, amelyet a teherkocsi-állomány digitalizálására kaptunk” – mondta Michael Peter, a Siemens Mobility GmbH vezérigazgatója.

A DB Cargo 2017-ben jelentette be, hogy 2020-ra flottájának minden járművén új szenzor és telematikai rendszer fog működni. A CTmobile rendszerrel a DB Cargo valós időben kapja meg a teherkocsijaival és tehervonataival kapcsolatos információkat, amelyeket továbbíthat az irányítóközpont, a karbantartószemélyzet és a vonatüzemeltetők felé, biztosítva a logisztika és útvonaltervezés hatékony működését. A vasúti kocsik folyamatos figyelésével a CTmobile nemcsak a lopásokat, káreseményeket és baleseteket segít detektálni, hanem minőségi szállítási dokumentumokat is biztosít.

A teherkocsik GPS általi nyomon követésével optimálisan meghatározható azok várható érkezési ideje. Emellett az intelligens szenzorok által gyűjtött adatok értékes információt szolgáltatnak a rakomány állapotáról, a kocsi hőmérsékletéről és páratartalmáról. Mivel minden egyes teherkocsi pozíciója nyomon követhető, a DB Cargo növelheti a járműflotta rendelkezésre állását.

A Siemens Mobility szállítja a teherkocsikra felszerelésre kerülő CTmobile telematikai dobozt, amely rögzíti és vezeték nélküli kapcsolattal továbbítja az adatokat, valamint a CTsensor érzékelőt, amely nyomon követi a kocsi fizikai állapotát, például a hőmérsékletét és páratartalmát, és ezeket az adatokat a telematikai doboznak továbbítja. A CTsensor általában a teherkocsi belsejében vagy alatt kerül elhelyezésre. A telematikai egység GPS-en keresztül rögzíti a jármű helyzetét, és az adatot továbbítja a központi Siemens Mobility CT szerveralkalmazásnak.

Az egyedi és összesített státuszinformációk nyomon követhetők, továbbíthatók és elemezhetők biztonságos internetkapcsolaton keresztül, automatikus e-mail- vagy SMS-riasztás útján. A készülékekkel felszerelt összes vasúti kocsitól érkező adatok a központi szerveren futnak össze, majd szabványosított továbbítási interfészen keresztül az ügyfélhez kerülnek, ahol az ügyfél céges rendszereiből származó további információkkal kerülnek kiegészítésre és feldolgozásra.

A Siemens Mobility a Siemens AG önállóan irányított vállalata. A közlekedési megoldások egyik vezető fejlesztőjeként a Siemens Mobility már 160 éve újítja meg folyamatosan portfólióját a gördülőállomány-ágazat, a vasúti automatizálás és villamosítás, a kulcsrakész rendszerek, az intelligens közlekedés és a kapcsolódó szolgáltatások kulcsfontosságú területein. A digitalizálás segítségével a Siemens Mobility intelligens infrastruktúrát biztosít az üzemeltetők számára, fenntartva a folyamatos értékteremtést a teljes életcikluson keresztül, javítva az utasok utazási tapasztalatait és garantálva a rendszer rendelkezésre állását.

A 2017. szeptember 30-án lezárt pénzügyi évben a korábbi Siemens Mobility Divízió a 28 400 fős nemzetközi csapatával 8,1 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el. További információk a www.siemens.com/mobility honlapon találhatók.