Átadták az ország első digitális közösségi alkotóműhelyét kedden a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban, a modern informatikai-technológiai eszközökkel és robotokkal felszerelt műhelyt mintegy 500 millió forintból alakították ki a nyírségi megyeszékhelyen.

dam01A műhelyt mintegy 500 millió forintból alakították ki – fotó: Balázs Attila / MTI

Az eseményen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, az alkotóműhellyel új tanulási tér jött létre, amelytől a teljes szakképzés megújulása várható, segítségével pedig új oktatási formák terjednek el.

Ez az újdonság az ország negyvennégy szakképzési centrumában egy éven belül elérhető lesz – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette, a speciális oktatási térben a modern technológia és a hagyományos szakmák ötvöződnek, lehetőséget adva a diákoknak például a kísérletezésre és készségeik fejlesztésére. Elmondta, a digitális tanműhelyeket az iskolában tanuló diákok mellett az érdeklődő fiatalok és felnőttek is igénybe vehetik, a pályaorientációs programok alkalmával az óvodások és az általános iskolások is használhatják.

A centrumokban úgy lehet tanítani, hogy a gyerek észre sem veszi, hogy tanul, a tanárok egyfajta mentorrá válnak, akik nemcsak oktatnak, hanem az alkotás folyamatát irányítják – fogalmazott a helyettes államtitkár. A nyíregyházi digitális alkotóműhelyben az érdeklődők a robotika és a programozás mellett több hagyományos szakmát is kipróbálhatnak, például a hímzést, a varrást vagy az esztergályozást.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója az MTI kérdésére elmondta, a háromszáz négyzetméteres műhelyben a modern technológiát drónok, kisebb-nagyobb programozható robotok, számítógépek és okoseszközök képviselik. A tanórákon kívül műhelynapokat, tehetséggondozó és pályaorientációs foglalkozásokat, szakköröket, illetve családi napokat szerveznek az érdeklődők számára.

d02Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára egy drónt irányít – fotó: Balázs Attila / MTI

A több mint 512 millió forint értékű projektben a műhely kialakítása és a gépbeszerzés mellett tanári továbbképzéseket és tananyagfejlesztést is megvalósított a tíz tagintézményt tömörítő szakképzési centrum.