A 7KN powercenter3000 IoT (Dolgok Internete) adatplatformmal a Siemens az iparban, infrastruktúrában és épületekben alkalmazott elektromos energiaelosztáshoz készített digitalizálási megoldásait bővíti.

siemens 7knAz üzemeltetés energiahatékonyabbá és üzembiztosabbá válhat – fotó: SIEMENS

Az intelligens adatgyűjtőnek köszönhetően a legfeljebb 40 csatlakoztatott mérő és védelmi eszköz által szolgáltatott energia és rendszeradatok összegyűjthetők és továbbíthatók, többek között helyi energiairányítási rendszereknek vagy közvetlenül egy nyílt, felhő alapú IoT operációs rendszernek, például MindSphere-nek.

Az adatok feldolgozása és kötegelése adatcsomagokon alapul, ami csökkenti az adatátvitel mennyiségét. Az adatok feldolgozása, vizuális megjelenítése és értékelése integrált web alapú felülettel, az energiamenedzser energia monitorozó szoftverrel vagy speciális felhő alapú alkalmazásokkal történik. A 7KN powercenter3000 még a kis- és középvállalatok számára is gyors, rugalmas és gazdaságos belépést tesz lehetővé a felhő alapú energiairányítás világába.

Az adatok szisztematikus érzékelésének és elemzésének köszönhetően az üzemeltetés energiahatékonyabbá és üzembiztosabbá válhat. A felhőhöz csatlakozó meglevő energia monitorozó rendszerek bármikor egyszerűen bővíthetők. A 7KN powercenter3000 IoT adatplatformot először a 2019-es Hannoveri Vásáron mutatják be és 2019 júniusától lesz beszerezhető. A digitális vállalatok számára az ipari üzemek és épületek energiaáramlásának folyamatos rögzítése jelenti a magasabb energiahatékonyság és megbízhatóság, illetve az alacsonyabb költségek és CO2 kibocsátás legfontosabb alapját.

A Siemens Sentron portfóliójába tartozó, kommunikációra képes mérő és védelmi eszközök egészen fogyasztói szintig érzékelik az olyan elektromos mennyiségeket, mint az áramerősség, a feszültség és a teljesítmény, és ezeket az adatokat továbbítják a magasabb szintű rendszereknek olyan szabványos protokollokkal, mint a Profinet, a Profibus és a Modbus. Ezek megfelelnek az energia auditok követelményeinek és az ISO 50001 és ISO 50003 szerinti üzemi energiairányítás céljainak.

7kn siemensA Siemens adatplatformja – fotó: SIEMENS

A 7KN powercenter3000 IoT adatplatformmal az adatok központosítva gyűjthetők és továbbíthatók egyedileg állítható ciklusokban, közvetlenül olyan nyílt IoT operációs rendszereknek, mint a MindSphere. A kapcsolódó, felhő alapú alkalmazásokkal átfogó elemzések végezhetők, akár több különböző helyszínre vonatkozóan is. Az energiaelosztás minden értéke és statisztikai adata bármikor és bárhonnan elérhető. Ez lehetővé teszi a távvezérléssel történő irányítást és a megelőző karbantartást.

A riasztási jelzések segítenek, hogy a hibákra azonnal reagálni lehessen, illetve gyorsan és könnyen meg lehessen határozni azok helyét. Az üzemeltetők, a elektromostervezők, valamint a képesített villanyszerelők szintén beléphetnek a tanácsadási és megoldás szolgáltató ágazatba saját szolgáltatásaikkal, amelyek olyan felhő alapú platformokon alapulnak, mint a MindSphere, és így új üzleti modelleket építhetnek.