Átadták a 9. Be Smart startup verseny díjait csütörtökön a fővárosban, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) által megrendezett megmérettetésen húsz induló vállalkozás került a nyertesek közé.

bvkA díjazottak és a zsűri – fotó: BVK

A BVK félévente hirdet versenyt a startupoknak, a legutóbbi felhívásra 63-an jelentkeztek, közülük 20 nyert bemutatkozási lehetőséget – mondta Szalai Piroska, a közalapítvány kuratóriumának elnöke a megnyitón. Kiemelte, hogy a versenyre olyan kezdő vállalkozásokat vártak, amelyek már rendelkeznek valamilyen prototípussal, illetve termékükkel már a piacon vannak.

A Be Smart versenyen a legígéretesebb startupok értékes hazai és nemzetközi szereplési, valamint kapcsolatépítési lehetőségeket kapnak a fővárosi önkormányzat, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával. Szalai Piroska hangsúlyozta: nemzetközi értékelések szerint a startup vállalkozások számára Európában Budapest a legkedvezőbb hely.

Felidézte, hogy a magyar főváros tavaly elnyerte az Európai Bizottság által indított Startup Europe program versenyének díját a startupok számára legjobb közigazgatás kategóriájában. Példaként említette azt is, hogy egy idei brit elemzés szerint a Brexit után Nagy-Britanniából elköltözni kívánó startupok számára Budapest a legjobb város, a magyar főváros 30 ország 80 városa közül lett az első.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese fontosnak nevezte, hogy egyre több új magyar kezdeményezés valósuljon meg. Ezeket az ötletek gyűjti össze a versenyek során a vállalkozásfejlesztési közalapítvány – emelte ki. Hozzátette: minden korábbinál szabadabb a pálya, bővebbek a lehetőségek, amelyekkel élhetnek az induló vállalkozások.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke egyebek mellett kiemelte: a digitális átalakulásban minden iparág érintett, a közlekedéstől az egészségügyön át a mezőgazdaságig a legkülönbözőbb területen érdemes valóra váltani ötleteket, mert ezeknek nagy piaca és lehetőségei lesznek.

A mesterséges intelligencia kapcsán úgy fogalmazott: egy ilyen horderejű technológiai és üzleti innováció esélyt teremt évtizedes hátrányok ledolgozására, illetve évtizedes előnyre a versenytársakkal szemben. A díjakat a Startup Budapest Tavasz rendezvénysorozat keretében megrendezett IV. Startup Budapest Fórumon adták át.