A Cataniai Repülőtéren 2018-ban közel tíz millió utas fordult meg, és folyamatosan növekszik a forgalma, így stabilan őrzi vezető pozícióját Dél-Olaszországban.

Ezáltal ez a csomópont a földközi-tengeri légiközlekedési hálózat egyre fontosabb stratégiai pontjává válik. Ennek eredményeképpen azonban komolyabb biztonsági és energiahatékonysági kihívásokkal kell megküzdenie. Ebben a helyzetben a szicíliai repülőtér úgy határozott, hogy a Siemenst bízza meg annak az integrált épületautomatizálási projektnek a végrehajtásával, amelynek a célja a biztonsági szintek növelése és a csomópont teljes energiafogyasztásának monitorozása.

siemenscataliniaúA Cataniai Repülőtér – fotó: maxtec68

"Rendkívül elégedettek vagyunk a Siemensszel fennálló együttműködéssel, melynek köszönhetően tovább javult a csomópont biztonsága és energiahatékonysága," mondta Antonio Palumbo, a Cataniai Repülőtér Információs rendszerekért felelős vezetője. "A Cataniai Repülőtér forgalmának folyamatos növekedése, amely 2019-ben várhatóan meg fogja haladni a 10 millió utast, nagyobb kihívásokat is jelent, melyeket meg kell oldani és le kell győzni, és ez kizárólag olyan élvonalbeli és innovatív vállalatok segítségével sikerülhet, mint például a Siemens. A beléptető rendszerrel egybeépített új videó megfigyelési rendszerrel, az energiahatékonysági platformmal és az új tűzérzékelő rendszerrel elmondhatjuk, hogy a repülőterünk eléri a nagy nemzetközi repülőterek színvonalát."

Az egyik legfontosabb feladat a CCTV analóg videó rendszer teljes migrációja volt a Siveillance digitális platformra, valamint a 250 darab Full HD digitális videókamera telepítése, a már meglévő 180 darab mellé. A Siveillance vezérlő platform, amely a kritikus helyzetek kezelése során segítséget nyújt a vállalatoknak a védelem és a biztonság erősítésében. A Siveillance Video Management System platformot a SiPass beléptető rendszerrel is integrálták, hogy még jobban ellenőrzés alatt lehessen tartani a repülőtér "steril" zónáit, ahova csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek léphetnek be.

A következő lépésben a korábbi Algorex rendszert új Sinteso tűzjelző rendszerre cserélték. Ezeket teljes egészében a Desigo CC szoftver kezeli, amely lokálisan csatlakozik a repülőtér virtuális szerveréhez. Ez megnöveli a megbízhatóság, a biztonság és a pontosság szintjét, ugyanakkor szinte korlátlan rendszer méretezhetőséget biztosít.

Annak érdekében, hogy a Cataniai Repülőtér – amely már most is rendelkezik ISO 50001 tanúsítással – még energiahatékonyabb legyen, telepíteni fogják a felhő alapú Navigator platformot, hogy figyelje és kezelje a csomópont összes energiafogyasztó eszközét. A Navigator segítségével a repülőtér azonosítani tudja azokat a területeket, amelyeken nem hatékonyan használják az energiát, és egy 5-6 hónapos elemzési időszakot követően meg lehet határozni az energiafogyasztás csökkentésének módját. Ez nélkülözhetetlen a struktúrált, energiahatékony kialakításhoz.

"A repülőterek üzemeltetése egyre összetettebb feladat. Az épületautomatizálási rendszerek sokfélesége megnehezít az integrációt, és a dolgozók képzését," mondja Duncan Hand, a Siemens Digitális Repülőterek üzleti fejlesztési részleg vezetője. "A Cataniai Repülőtér a teljesen integrált Siemens Desigo CC Siveillance és Navigátor platformokkal a zökkenőmentes működést választotta. Ezáltal ideális helyzetben lesznek ahhoz, hogy optimalizálják a működési hatékonyságukat, és kihasználják a digitalizáció által nyújtott további előnyöket."

A Siemens Smart Infrastructure (SI) operatív vállalata a piac meghatározó szereplője a jelenlegi és a jövőbeni intelligens és adaptív infrastruktúra terén. Az urbanizáció és a klímaváltozás sürgető kihívásaira kínál megoldásokat azáltal, hogy összekapcsolja az energiarendszereket, az épületeket és az iparágakat. Az SI teljes és átfogó portfóliót kínál egyetlen forrásból – termékeket, rendszereket, megoldásokat és szolgáltatásokat az energia előállítási pontjától kezdve egészen a fogyasztásig. Az egyre nagyobb mértékben digitalizált ökoszisztémával elősegíti az ügyfelek sikerét és a közösségek fejlődését, miközben hozzájárul a bolygó védelméhez is. Az SI gondoskodó környezeteket alakít ki. A Siemens SI operatív vállalata nemzetközi központja a svájci Zugban található, és kb. 71.000 embert foglalkoztat világszerte.