Kína londoni nagykövete szerint a Huawei kínai távközlési óriásvállalatnak részt kell vennie az ötödik generációs (5G) nagy-britanniai távközlési hálózat fejlesztésében.

Liu Hsziao-ming (Liu Xiaoming) a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében érthetőnek nevezi, hogy az 5G hálózatokat fejlesztő országokban aggályok merülnek fel a rendszer biztonságával kapcsolatban, mivel a távközlési technológia teljesen új generációjáról van szó, amely még nem tökéletes, és további fejlesztésre szorul. A nagykövet szerint a kockázatokat komolyan kell venni, de azt nem szabad hagyni, hogy e kockázatok félelmet gerjesszenek.

Az elmúlt évben több nemzetközi szereplő is kémkedéssel gyanúsította a kínai vállalatot – fotó: AFP

A Huaweinek évekre visszanyúló jó biztonsági referenciái vannak. A cég az elmúlt öt évben 2 milliárd font (csaknem 750 milliárd forint) értékben vett részt befektetési és beszerzési programokban a brit gazdaságban, több mint 7500 munkahelyet teremtett Nagy-Britanniában, és 170 országban 1500-nál több kommunikációs hálózatot épített ki – áll a kínai nagykövet írásában.

A diplomata szerint London felelősséggel tartozik a szabadkereskedelem megvédéséért és a terjedő protekcionizmus visszaszorításáért, mivel az egész világ szoros figyelemmel követi, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után a szabadkereskedelem zászlóvivőjeként milyen irányt vesz. A kínai nagykövet szerint a globalizáció korszakában egyetlen ország sem fejlődhet zárt ajtók mögött.

A héten belpolitikai botrányt okozott Nagy-Britanniában, hogy kiszivárgott a brit kormány mellett működő Nemzetbiztonsági Tanács döntése, amely szerint a Huawei a brit 5G hálózat "nem központi" infrastrukturális elemeinek beszállítójaként "korlátozott" szerephez juthat a program fejlesztésében. A döntést hivatalosan nem cáfolták, viszont a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke, Sir Mark Sedwill vezetésével belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ki a felelős az értesülés kiszivárogtatásáért. A testület nem nyilvános döntéséről a The Daily Telegraph számolt be szerdán nagy részletességgel.

Londoni sajtóértesülések szerint Sajid Javid belügyminiszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Gavin Williamson védelmi miniszter, Liam Fox külkereskedelmi miniszter és Penny Mordaunt nemzetközi fejlesztési miniszter egyaránt aggályainak adott hangot a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén a kínai vállalat részvétele miatt a brit 5G-programban, és a vizsgálat állítólag arra összpontosít, hogy valamelyiküket felelősség terheli-e a kiszivárogtatásért. Mind az öt miniszter azonban határozottan cáfolta, hogy része lett volna a testület bizalmas ülésén hozott döntés nyilvánosságra kerülésében.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland biztonsági okokra hivatkozva már kizárta a Huaweit a jövőbeni 5G mobiltávközlési hálózatok beruházásainak beszállítói közül, Kanada pedig jelenleg mérlegeli, hogy a cég termékei nem jelentenek-e biztonsági fenyegetést. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter néhány hete figyelmeztette az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy ne használják a Huawei termékeit, mivel ellenkező esetben nehezebbé válik Washington partneri együttműködése velük.

A The Daily Telegraph szerdai cikke szerint a kínai vállalatokat törvény kötelezi az együttműködésre a kínai hírszerzési szolgálatokkal, és ez okoz komoly biztonsági aggályokat a nyugati országokban. A legnagyobb brit mobiltávközlési cégek, köztük a Vodafone, az EE és a Three azonban eddig is a kínai vállalattal együttműködve fejlesztették 5G hálózataikat.