A következő 2-3 évben mintegy 5 milliárd forintos, a költségvetésen felüli, pályázati és más fejlesztési forrást felhasználását tervezik a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) vezetői – mondta Mucsi Balázs, a centrum nemrég újabb négy évre kinevezett főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

bcsAz elkövetkezendő 2-3 év fejlesztésekkel fog eltelni – fotó: autopro.hu

Az eseményen bemutatkozott Uhljar Erik, a centrum ugyancsak a közelmúltban kinevezett kancellárja is. Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP), kijelentette: a kettős vezetéssel tovább erősödhet a szakmai munka a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.

Az új rendszerben az oktatói munkát továbbra is a főigazgatók fogják irányítani, ám a gazdasági kérdések zöme, az újonnan bevezetett rendszernek megfelelően a kancellár kompetenciájába kerültek – tette hozzá. Kulcsfontosságú, hogy a két vezető összehangolja tevékenységét – mondta a politikus.

Mucsi Balázs ismertetése szerint a centrumhoz Békéscsaba nyolc szakképző iskolája tartozik, ahol több mint 6000 diák oktatását végzi csaknem 830 pedagógus és technikai munkatárs. Ez Dél-Alföld egyik legnagyobb ilyen képző központja. Kiemelte: az itt tanuló diákok évek óta dobogós helyeken szerepelnek az országos szakmai versenyeken.

A diákok közül többen az Erasmus+ program keretében külföldön is képezhetik magukat. A program keretében évente mintegy 300 diák és pedagógus fordul meg Európa szinte mindegyik országában szakmai gyakorlaton. A BSZC nem csak küldő, hanem fogadó intézmény is. A napokban például észt diákok töltik gyakorlatukat Békéscsabán.

Uhljár Erik szerint a BSZC-nek fontos szerepe lesz a kormány által tervezett ágazati képzési központok kialakításába, de – illeszkedve a kormányprogramhoz – egyre komolyabb szerepet kell ellátniuk a térségben a mikro-, a kis- és közép-, valamit a nagyvállatok szakemberellátásában is.