A nyílt működési koncepciónak köszönhetően a vezérlőrendszer additív gyártásra, ragasztásra, lemezvágásra, csiszolásra, lézeres vagy vízsugaras vágásra is alkalmas.

Épp egy 3D nyomtatással előállított fémalkatrész lett kész – kép: Siemens

A 2019-es Ligna faipari szakkiállításon mutatta be a Siemens az univerzális, nyílt CNC-rendszerét, a Sinumerik MC vezérlőt, amely az optimalizált mozgatásvezérlésnek, nagyfokú automatizáltságnak és az integrált Windows 10 operációs rendszernek köszönhetően ideális megoldás, különösen a fa-, üveg- és kőmegmunkáló gépek számára. 

A Windows 10 operációs rendszernek köszönhetően a Sinumerik MC képes egyszerűen integrálni a megmunkálógépek vezérléséhez és működtetéséhez készült egyedi szoftvereket is. A nyílt működési koncepció és az interfészek széles köre miatt a berendezés valóban univerzális, és könnyen összekapcsolható a már meglevő rendszerekkel a megmunkálógépek irányításához.

A CNC Sinumerik MC a már jól bevált Sinumerik NC mag legújabb verziójával rendelkezik, és tökéletesen képes megfelelni az egyes szakipari ágazatok, például a fafeldolgozó ipar követelményeinek. Maximális pontosságú mozgatásvezérlést és – a G-kódos programozásnak köszönhetően – szabadságot és rugalmasságot biztosít a gépek vezérlése terén.

Az integrált Simatic S7-1500F vezérlő tovább javítja a válaszadási gyorsaságot, ennek köszönhetően még jobb automatizálási teljesítmény érhető el. A Sinumerik MC integrált biztonsági megoldásokkal rendelkezik a Siemens általános iparági biztonsági szabványainak megfelelően, és többrétegű Defense-in-Depth-koncepciót alkalmaz az informatikai biztonság terén.

s02Kép: Siemens

Egy másik új funkciónak köszönhetően megvalósul a Sinumerik MC és a modern fejlesztői környezet, a TIA-portál integrációja. Ezzel új tervezési lehetőségek nyílnak meg a gépgyártók számára. A TIA-portálon a hagyományos PLC-nyelvek és magas szintű programozási nyelvek is elérhetők, így a vezérlőrendszerhez automatizálási programok hozhatók létre. Ezt az egyszerűen és gyorsan használható Sinumerik Operate felhasználói felület is támogatja. A Sinumerik MC ideális CNC-megoldást kínál egyedi felhasználói interfésszel rendelkező, ügyfélspecifikus megmunkálógépekhez.