Több mint másfél éves mélypontra lassult az ipari termelői árak növekedésének éves üteme júniusban az euróövezetben.

A salgótarjáni Wamsler SE csarnokában – fotó: Komka Péter / MTI

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közölte, hogy az euróövezetben, éves összehasonlításban, 0,7 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 0,8 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 1,6 százalékos növekedés után. Havi összevetésben 0,6 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak júniusban. Az előző hónapban mért 0,1 százalékos visszaesés után elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak.

Az Európai Unióban ugyancsak 0,6 százalékkal estek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben viszont 0,9 százalékos volt az emelkedés júniusban. Májusban havi szinten stagnáltak, éves szinten pedig 1,9 százalékkal nőttek a termelői árak. A termelői árakat főleg az energiaárak csökkenése húzta lefelé júniusban. A gyakran változékony energiaárakat nem számolva, a termelői árak májushoz képest stagnáltak mindkét blokkban, míg éves összevetésben 0,8 százalékkal nőttek az euróövezetben, az unióban pedig 1,1 százalékkal.

Éves összevetésben Lettországban (5,6 százalék), Romániában (4,7 százalék) és Cipruson (4,2 százalék) nőttek a legnagyobb mértékben a termelői árak, míg a legnagyobb csökkenést Dániában (2,6 százalék), Görögörszágban (1,2 százalék) és Portugáliában (1,1 százalék) mérték. Havi szinten Litvániában (2,0 százalék), Görögországban (1,9 százalék) és Dániában (1,7 százalék) estek vissza legnagyobb mértékben az ipari termelői árak. Emelkedést regisztráltak Lettországban (1,7 százalék), valamint Észtországban és Cipruson (mindkettő 0,3 százalék).

Magyarországon havi szinten 0,7 százalékkal csökkentek, éves összevetésben viszont 3,0 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak júniusban az Eurostat adatai szerint. A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik korai indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.