Aláírta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária Zrt. (AH) az országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatok üzemeltetésére a szerződést, amely 2020. szeptember 6-tól 12 évig biztosítja a folyamatos földfelszíni digitális televízió-műsorszórást.

Az Antenna Hungária Zrt. az egyik legnagyobb hazai távközlési cég – fotó: Antenna Hungária Zrt.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben felidézték, hogy az AH jelenlegi jogosultsága 2020. szeptember 5-én lejár, ezért a hatóság április 10-én pályázati felhívást tett közzé a hálózat használatára. A jogosultságot a vállalat az alaki és a tartalmi vizsgálatnak is megfelelve nyerte el – közölték.

A szerződés alapján a két, jelenlegivel megegyező technológiájú hálózat üzemeltetésével az Antenna Hungáriának biztosítania kell, hogy valamennyi közszolgálati műsor a jelenlegi vevőberendezésekkel ingyenesen továbbra is elérhető maradjon. A vállalatnak ki kell építenie három új technológiájú (DVB-T2 HEVC) hálózatot is a tévészolgáltatások számára, ami több csatorna jobb minőségű továbbítását teszi majd lehetővé.

A közlemény szerint Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója elmondta: újabb 12 évig üzemeltethetik a MinDig TV előfizetési díj nélkül elérhető, valamint a MinDig TV Extra szolgáltatás keretében kínált, előfizetéses szolgáltatásaikat. A legmodernebb technológia bevezetése lehetőséget kínál arra, hogy továbbfejlesszék a lakossági szolgáltatásokat, az előfizetők igényeit olyan integrált média platformmal biztosítják, amely a hagyományos digitális földfelszíni televíziós műsorokat internet-alapú kínálattal egészítheti ki.

A vállalat tovább bővíti a szolgáltatások lakossági lefedettségét, a szerződésben az AH csaknem teljes, 99 százalékos lakossági lefedettséget vállalt. Vételpanaszok esetén az NMHH új adóállomások üzembe helyezését is kezdeményezheti az Antenna Hungáriánál – derül ki a közleményből.