Ipari-elektronikai hulladékok feldolgozását segítő beruházást adott át Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára szerdán Miskolcon.

s01Dr. Boros Anita vizsgálódik az üzemben az átadás napján – fotó: Kozma István / boon.hu

A szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a fejlesztés segíti a speciális hulladékok visszakerülését a körforgásos gazdaságba. Mint a közleményben kifejtik: az elektronikai berendezések gyorsuló ütemű cseréjük miatt egyre nagyobb hulladékforrássá válnak. Ezek a hulladékok különleges kezelést igényelnek, ami elengedhetetlen annak érdekében, hogy megakadályozzák a szennyeződések bekerülését az újra feldolgozott anyagokba.

s02Az elektronikai hulladékok különleges előkezelést igényelnek – fotó: Kozma István / boon.hu

Ezt a célt szolgálja a Serenity Solution Kft. ipari-elektronikai hulladékok előkezelésére létrehozott új egysége is. A cég 1,6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre a borsodi megyeszékhelyen, ezzel 50 új munkahelyet teremt – olvasható a közleményben.

Az ITM tájékoztatása szerint az államtitkár hangsúlyozta: közös feladat, hogy az említett hulladékok újrahasználatával, újrafeldolgozásával és az értékes másodlagos nyersanyagok visszanyerésével hozzájáruljunk a fenntartható termeléshez és fogyasztáshoz. A ténylegesen körforgásos gazdaság kialakítása érdekében a termékek teljes életciklusára kell összpontosítani – tette hozzá.

s031,6 milliárd forint értékben fejlesztettek – fotó: Kozma István / boon.hu

A hulladékra erőforrásként kell tekinteni, mert annak hatékonyabb felhasználása jelentős megtakarítást eredményezhet. Boros Anita meglátása szerint legalább ennyire fontos, hogy minimálisra csökkentsük az elektronikus berendezések települési hulladékká válását, és segítsük ezek elkülönített gyűjtését. A budapesti központú, Serenity Solution Kft.-t 1990-ben alapították, a cég éves nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint közel egymilliárd forint.