A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tizenkét millió forintos támogatásával kapott hírközlési labort az Óbudai Egyetem.

m01Diákok a hírközlési laborban az átadása napján az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Híradástechnikai Intézetében – fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A 16 diák- és három tanári  munkaállomást tartalmazó egység a hálózatos eszközök beállításának elsajátításában és az átvitelre gyakorolt hatásuk megértésében segíti az egyetem hallgatóit. Az egység pénteki avatóján Karas Monika, az NMHH elnöke elmondta: korábban 11 egyetemi médiaműhely és két hírközlési labort adományozott a hatóság, ahol a legmodernebb eszközöket használva szerezhetnek versenyképes tudást a hallgatók. Hangsúlyozta: minden esetben az adott intézmény és hallgatói erősségeihez igazítva alakítják ki a támogatás koncepcióját, hogy az adott területen szintet lépjen ezáltal az oktatás, a kutatás.

Karas Monika arra emlékeztetett: a labornak helyet adó villamosmérnöki kar olyan hely, ahol "a hálózatokból további hálózatokat építenek", márpedig korunkban a hálózatok a hatékony működés zálogai, ennek minőségét pedig az eszközök minősége mellett a kapcsolódások száma határozza meg.

m02Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora – fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hasonló az emberi tudás rendezőelve is: ma, amikor mindennél több adattal kell dolgoznunk, kulcsfontosságú azok rendezettsége, rendszerezettsége – jelentette ki, megjegyezve, "csak a strukturált, kezelhető adat a hasznos, a többi csak a helyet foglalja". Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte: komoly segítség az intézmény számára a beruházás, amely a felek további együttműködésének ígéretét is magában rejti.