Az ABB-t azzal kereste meg egyik partnere, hogy a nehéz, monoton, nagy humánerőforrás igényű kézi palettázási feladat kiváltására tervezzen, és építsen egy teljesen automata termékszállító- és palettázó rendszert.

abb01A palettázó rendszer – fotó: ABB

Az igény

A rendszerrel szemben támasztott elvárások között megfogalmazódott, hogy a teljes folyamat automatizált legyen (a kész termék szállítástól a palettázáson keresztül a rakat fóliázás és címkézésig), illetve elvárt volt, hogy harminc százalékkal megnövelt kapacitást is könnyen tudjon kezelni a rendszer.

Fontos volt, hogy a robotos palettázó rendszer amellett, hogy megfelel a magas minőségi előírásoknak, munkakörnyezete egyszerre legyen biztonságos és egészségvédelmi szempontból megfelelő, továbbá, hogy az egész rendszert komolyabb előképzettség és hosszabb betanulási idő nélkül is bármelyik kolléga tudja irányítani.

Nehezítette a feladatot, hogy a teljes rendszer tervezésére és a megvalósításra – a végleges ajánlattól az átadásig – rövid idő állt rendelkezésre, valamint a rendelkezésre álló kis méretű üzemi terület is kihívást jelentett. A megrendelőnek fontos volt továbbá, hogy a teljes rendszer bármikor felkészült legyen a termelés egyediségéből származó változásokra is.

A megoldás

A projekt sikerességének több kulcsa volt. Mind az ABB, mind a megrendelő cég műszaki és projektszemléletű volt, ami jelentősen megkönnyítette a közös munkát. A tervezés alatt tökéletesen sikerült kihasználni a humánerőforrást is. Jól átgondolt döntésnek bizonyult, hogy magyar alvállalkozókkal dolgoztak együtt a partnerek, illetve sokat számított, hogy az ABB-nek már volt hasonló projektben szerzett tapasztalata.

Az elkészült rendszernek az összes vele szemben támasztott elvárásnak sikerült megfelelnie. A teljes palettázó robotrendszer működtetése egyszerű, az egyedi palettázó szoftver segítségével könnyen kezelhető és programozható előzetes robotprogramozói ismeretek nélkül is.

A palettázó rendszer használata bármikor megtanítható egy új munkatársnak. A rendszer könnyen átlátható és több, nagy kezelőfelületű, grafikus megjelenítésű, statisztikákat és hibaelhárítási funkciókat is tartalmazó felületen lehet kezelni.

A palettázó rendszer – fotó: ABB

A palettázó rendszer működését és a programozást az ABB munkatársai az átadáskor egy oktatás keretén belül bemutatták, ezzel is segítve a gyors rendszerbe állítást. Az új palettázó rendszer segítségével már egy kolléga munkája is elegendő a teljes rendszer üzemeltetéshez a korábbi két tucat állandó munkatárs helyett.