Az Európai Bizottság új uniós iparstratégiát jelentett be kedden Brüsszelben. A stratégia célja, hogy ösztönözze és fenntartsa Európa versenyképességét és stratégiai autonómiáját, elősegítse a kontinens klímasemlegessé tételét és digitális jövőjének megtervezését, továbbá akadálymentesebbé tegye a belső piaci folyamatokat.

A Knorr–Bremse budapesti gyára – fotó: Kovács Tamás / MTI 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az európai ipar a növekedés és a jólét motorja Európában. "Megerősítése a zöld és digitális átmenet korában fontosabb, mint valaha, ezért az unió mindent megtesz a támogatása érdekében" – jelentette ki.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos szerint egy új geopolitikai környezetben fontos a zöld és a digitális átmenetek kezelése és a külső függőségek elkerülése. "Ehhez radikális változtatások kellenek" – hangsúlyozta.

A stratégia fontos eleme, hogy felülvizsgálja az unió versenyszabályait, így segítve az európai vállalkozásokat az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatai és a kínai állami támogatással rendelkező riválisok elleni globális versenyben.

Mindezt egy olyan időszakban, amelyben az EU olyan kihívásokkal néz szembe, mint a migránsválság és koronavírus-járvány. A stratégia megfogalmazza, hogy segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy élen járjanak a kettős átállásban.

Az Európai Bizottság 2020 közepéig vitaanyagot fogad el a külföldi támogatások által az egységes piacon okozott torzító hatások kiküszöbölése, valamint az uniós közbeszerzésekhez és finanszírozáshoz való külföldi hozzáférés kezelése érdekében.

A testület emellett bejelentette a létfontosságú alapanyagokra vonatkozó cselekvési tervét, valamint egy új gyógyszerészeti stratégiát az európai ipari és stratégiai autonómia biztosítására. A startégiával kapcsolatos jogalkotás jövő évre várható.