A Navigant Research piackutató vállalat a napokban az elosztott energiaszolgáltatást kezelő rendszerek (DERMS) kereskedelmével foglalkozó vállalatok közül a Siemens Smart Infrastructure operatív vállalatát sorolta az első helyre.

A Navigant Research „Leaderboard: DERMS Vendors” (DERMS kereskedők ranglistája) címen kiadott jelentése 16 elosztott energiaszolgáltatásra és hálózatkezelésre szakosodott vállalat stratégiáit és azok végrehajtását értékelte.

Illusztráció – kép: SIEMENS

Az energiaszolgáltatás átalakulóban van, a néhány erőműre támaszkodó központosított megoldásoktól a decentralizált, kétirányú energiaáramlást lehetővé tevő és sok szolgáltatót foglalkoztató rendszerek felé mozdulva el. Az utóbbi forgatókönyvben a fogyasztók gyakran maguk is termelővé válnak („prosumer”). Ugyanakkor az egyre nagyobb arányban megújuló forrásokból származó villamos energia, a mindinkább tért hódító elektromos járművek és töltési rendszereik, valamint a mindenhol megjelenő akkumulátoros energiatárolás új lehetőségeket és kihívásokat jelentenek a hálózatüzemeltetőknek és elektromos közműszolgáltatóknak.

A Navigant Research értelmezésében a DERMS olyan vezérlőrendszer, mely a közműszolgáltatóknak lehetővé teszi az elosztott energiaforrások aktiválását és vezérlését az áramkimaradások minimalizálása és a proaktív hálózatkezelés érdekében. Az olyan befolyásoló tényezők, mint a szakpolitikai változások vagy az újonnan megjelenő közüzemi piacok és üzleti modellek mind hatással vannak az elosztott energiaszolgáltatás piacára.

„A Siemens átfogó megoldást kínál a grid-to-edge ügyfélkezeléshez” nyilatkozta Roberto Rodriguez Labastida, a Navigant Research vezető kutató elemzője. A jelentés szerint a Siemens 100 pontot ért el a „stratégia végrehajtása” területen a „termékkínálat” és „ökoszisztéma” szempontok szerint.

Sabine Erlinghagen, Siemens Smart Infrastructure Digitális hálózatok területének vezérigazgatója örömét fejezte ki a hír hallatán: „Jelenleg jelentős változások mennek végbe a villamos energia szektorban. Az energiakezelési rendszereknek lehetővé kell tenniük a megújuló energiák és a vonatkozó eszközök, így például az akkumulátoros tárolás vagy elektromos autók töltőállomásainak széles körű integrációját, a hálózati stabilitás fenntartása mellett. Mivel az energiarendszerek egyre komplikáltabbak lesznek, számunkra nagyon izgalmas hír, hogy a Navigant Research elismeri pozíciónkat az elosztott energiaszolgáltatást kezelő rendszerek piacán.”

smnsForrás: Navigant Research

A Siemens integrált DERMS megoldása segítségével a közműkezelők a szó szoros értelmében szemmel tarthatják, kezelhetik és gazdaságilag optimalizálhatják a hálózathoz kapcsolódó elosztott energiaforrásokat, így a napenergiát és a hálózati méretekben zajló akkumulátoros tárolást is. A Siemens ajánlatába beletartozik az elosztott energiaforrások integrált tervezése, a hatáselemzés, az eszközök bevonása és az adatkezelés, a hálózatoptimalizálás, az energiaforrások aktiválása, valamint az elszámolások és az elemzések elkészítése is.