Az indiai ipar, az infrastruktúra és az épületek egyre növekvő áramigényének kielégítésére a Siemens Ltd. (India) a mai napon szerződést kötött az újdelhi C&S Electric Limited megvásárlására.

Azzal, hogy a portfóliója részesévé válik az egyik legnagyobb elektromos és elektronikai szolgáltatót, melynek berendezései az infrastruktúrákban, illetve az áramtermelés- és elosztás szektoraiban mindenhol megtalálhatók, a Siemens, mint a kisfeszültségű energiaelosztás és elektromos technológia egyik piacvezető szereplője megerősíti pozícióját a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságában.

A megállapodás értelmében a Siemens Ltd. körülbelül 267 millió euróért (21 milliárd indiai rúpiáért) a C&S Electric Limited törzstőkéjének nagyjából 99%-át szerzi meg. Az akvizíció véglegesítése a hatósági jóváhagyásoktól is függ. A Siemens a jövőben az együttműködésre alapozva olyan tervezési és gyártási központot kíván létrehozni Indiában, mely szerte a világban képes lesz villamosítási megoldásokat biztosítani a gyorsan fejlődő piacok számára. A Siemens Ltd. a Siemens AG nyilvánosan bejegyzett helyi vállalata. 

Az akvizíció a C&S Electric indiai tevékenységeit fedi le a kisfeszültségű kapcsoló készülékek és kapcsolóberendezések, a kis- és közép feszültségű gyűjtősínek, illetve a védő- és mérőeszközök üzletágaiban. Az egyéb üzletágak, így a közép feszültségű kapcsolók és alállomások, a világítás, a dízelgenerátorok, az EPC (tervezés, beszerzés, kivitelezés) és az Eta-com gyűjtősínek továbbra is a tulajdonosok irányítása alatt maradnak.

cA C&S Electric egyik gyára – fotó: cselectric.co.in

A C&S Electric több mint 50 éve van jelen az indiai piacon, és továbbra is a saját neve alatt fog működni. A két vállalat portfóliójának kombinálása javítja a Siemens üzleti pozícióját, és lehetővé teszi, hogy a vállalat még jobb szolgáltatásokat biztosíthasson ügyfeleinek az olyan területek villamosítási megoldásaihoz, mint az ipar és azon belül az építőipar, az adatközpontok, az okos egyetemi kampuszok és az egyéb városi infrastruktúrák. 

Az akvizícióval kapcsolatban Cedrik Neike, a Siemens AG igazgatósági tagja és a Siemens Smart Infrastructure vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „A biztonságos, intelligens és megbízható áramellátás a gazdasági és társadalmi fejlődés alapja. A C&S Electric vállalattal közösen most sokkal színesebb termékválasztékkal állhatunk a vevők elé, lefedve egy kiemelkedően fontos piac igényeit.

A Siemens elkötelezi magát amellett, hogy egyre javuló minőségben, megbízhatóan és hatékonyan biztosítsa a hozzáférést az elektromos áramhoz India-szerte. Mostani befektetésünk is bizonyítja ezt az elkötelezettséget, mellyel szélesíthetjük kínálatunkat Ázsia gyorsan növekvő piacain.”

Sunil Mathur, a Siemens Ltd. ügyvezetője és vezérigazgatója szerint „A C&S Electric termékei, értékesítési hálózata, gyártóüzemei és kiemelkedően versenyképes személyzete kiegészíti és fejleszti a Siemens kínálatát. Növekedési stratégiánkkal összhangban így nem csak az indiai portfóliónk, hanem a versenyképes nemzetközi piacokra irányuló exportkínálatunk is bővül.”

R. N. Khanna, a C&S Electric alapítója és elnöke mindehhez a következőket fűzte hozzá: „Indiában 1966 óta piacvezetők vagyunk az elektromos kapcsolórendszerek területén, és nagy örömünkre szolgál, hogy mostantól a Siemens család tagjai lehetünk. A Siemens alapozta meg és fejleszteti immár évtizedek óta a kapcsolórendszerek piacát Indiában és világszerte egyaránt. Mindkét vállalat támogatja a ‘Gyárts Indiában!’ kezdeményezést, jövőképünk, termékeink és dolgozóink pedig tökéletesen illeszkednek az indiai és globális piacok egyre növekvő igényeihez.”

A C&S Electric vállalatot 1966-ban alapították. Három fő gyártási helyszínén, vagyis Haridwarban, Noidában and Guwahatiban, illetve indiai kutatási és fejlesztési központjában több mint 5000 embert foglalkoztat.