Megjelentette első átfogó elemzését a londoni székhelyű Edison Group a 4iG Nyrt.-ről, a független elemzőház a 4iG megbízásából folyamatosan követi majd a társaság működését, piaci- és eredményességi kilátásait.

Illusztráció – fotó: Vémi Zoltán

A 4iG közleményében jelezte: az Edison Group várakozása szerint a társaság a 2020-2022 közötti időszakban a magyarországi informatikai piac első számú integrátor vállalatává léphet elő. A társaság organikus, illetve akvizíciókkal támogatott növekedését a világjárvány informatikai piacra gyakorolt hatásai is katalizálhatják majd. Így az elemzésben bemutatott eredményességi számok és várakozások a 4iG tavalyi rekordévénél is erőteljesebb növekedést prognosztizálnak.

Az Edison előrejelzését a társaság márciusban közzétett befektetői prezentációja is alátámaszthatja, amelyben a 4iG egyebek mellett arról számolt be, hogy már 2020 első két hónapjában 23 milliárd forintos szerződésállománnyal rendelkezett, amelynek értéke kétszerese az előző év hasonló időszakában kötött megállapodásoknak – mutatott rá közleményében a 4iG. Az Edison Group elemzése szerint a pandémiás helyzet miatt megnőtt a technológiai beruházások iránti igény, a piacbővülés a 4iG megrendelésállományának idei növekedését valószínűsíti.

Középtávon a társaság befektetői számára megnyugtató, hogy a 4iG bevételeinek több mint 60 százaléka a közszférával kötött többéves szerződésekből származik, amelyek jól egyensúlyozhatják a vállalati ügyfélállományon belül nagyobb kockázatnak kitett piaci megrendelőket. A 4iG partnerei között ugyanakkor olyan megbízók is vannak, például gyógyszeripari szereplők, amelyek szintén profitálnak ebből az időszakból, így ez további megbízásokat generálhat az informatikai vállalat számára.

Az elemzőház értékelése szerint a 4iG növekedési kilátásai 2020-2022 között jelentősek, a menedzsment által középtávon várt, évi 20 százalékot meghaladó növekedés megalapozott. Az Edison szerint a vállalat részvényeinek fair értéke diszkontált cash flow értékelés alapján 1005 forint. A 4iG részvényei a jelenlegi árfolyamon P/E alapon a régiós átlaghoz képest 50 százalékos diszkont értéken forognak a Budapesti Értéktőzsdén. Az Edison becslése alapján a vállalat árbevétele idén elérheti a 49,1 milliárd forintot, a befektetők által elért osztalék hozam pedig a jelenlegi árfolyamon számolva 4,3 százalék.

A vállalat árbevétel-arányos EBITDA-ját az elemzők 2022-ig évente 8-10 százalék között várják, azonban az elemzés szerint ha a 4iG tovább tudja növelni a tisztán informatikai szolgáltatásokból származó bevételeit, úgy akár 30 százalék fölötti bruttó haszonkulcsot és kétszámjegyű EBITDA margint is elérhet a társaság. A 4iG részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A papír záróára kedden 513 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 1184 forint, a legalacsonyabb 285,5 forint volt.