A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije a 99 benyújtott pályázatból 10-et díjazott, 11 témát pedig kiemelt dicséretben részesített – közölte a Magyar Innovációs Szövetség kedden az MTI-vel.

bodisA kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban tanuló Pósa Péter és Vámosi Flórián Balázs a Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése elnevezésű pályaművükért első díjat vesznek át Birkner Zoltántól – fotó: Mónus Márton / MTI

A szövetség a versenyt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósította meg, a verseny fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, a zsűrielnök Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora volt.

  • Az Ericsson Magyarország Kft. által felajánlott első díjat Ecsedi Boglárka kapta a Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben című pályázatával.
  • A VALOR HUNGARIAE Zrt. által felajánlott első díjban Rózsavölgyi Mátyás részesült Távirányítható Marsjáró készítése című pályázatával.
  • A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját, illetve első díjat Gál Emese kapta Bronchus Protect című pályázatával. A projekt a levegő minőségét monitorizáló alkalmazás, segítségével online, interaktív módon elérhetőek a mért paraméterek, prevenciós javaslatok a krónikus betegséggel élők, a levegő minőségére figyelő emberek számára.
  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által felajánlott második helyért járó díjat és a VALOR HUNGARIAE Zrt. legfiatalabb díjazott pályázónak járó Junior Ösztöndíját Nagy Nimród nyerte el Fénymikroszkóp sötét-látóteres megvilágításához használható fényszűrő fejlesztése című pályázatával. 
  • Második helyen végzett Hargitai Sára Középpontban az elfeledett közép című pályázatával, amely népszerűsíti a középiskolai szinten elfeledett, de tudománytörténeti szempontból jelentős kontraharmonikus közepet. 

  • Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlott második helyezettnek járó díjban Sebők Hunor részesült Egy az agyi memóriaközpontba érkező idegpálya adta új lehetőségek a gyógyításban című pályázatával.
  • Harmadik helyezett lett Kreinicker Gábor Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz című pályázatával, amely a járásproblémák diagnosztikáját lerövidítené, a járáshibákat 80 százalék pontossággal határozza meg.
  • Ugyancsak harmadik díjban részesült Halmos Zita és Viczián Anna az Ebcsont beforr, avagy csontpótlás meglepő anyagokkal című pályázattal. A fiatalok olyan csontimplantátumot hoztak létre, ami jobb és gyorsabb csontosodást eredményez.
  • Harmadik helyen végzett Kántor Kristóf "H.O.R.U.S." című pályázatával. A Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő fejen hordható eszköz segítségével a vakok és gyengénlátók valós idejű visszajelzést kapnak a látótérben lévő objektumokról, eszközökről.
  • Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés által felajánlott harmadik helyért járó díjat Rendes Botond és Kis-Bogdán Kolos nyerte "BuildUp" című pályázatukkal, amely térgeometria oktatórendszer a virtuális valóságban.

A Magyar Innovációs Szövetség bejelentette, hogy meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is, az új kiírás szerint a díjazott fiatalok 5 millió forint jutalmat kapnak, az eredményes tanároknak, középiskoláknak 10-10 millió forint jutalomat adnak. A verseny részletes eredményéről közzétett kiadvány és kisfilm, valamint az új kiírás a szövetség www.innovacio.hu honlapján érhető el – tájékoztatott a Magyar Innovációs Szövetség.