Az informatikai adesso Hungary megvásárolta a felhőalapú technológiák terén úttörőnek számító budapesti LeanNet startup vállalkozás 51 százalékos tulajdonrészét – közölte az adesso csoport magyar leányvállalata az MTI-vel szerdán.

adessoAz adesso központja Dortmundban – fotó: adesso AG

A megállapodás szerint a LeanNet 2023 végére 100 százalékban az adesso Hungary tulajdona lesz, a tranzakcióról további részleteket nem közöltek a felek. A tájékoztatás szerint az akvizícióval az adesso informatikai szolgáltatóként tovább bővíti technológiai kompetenciáinak körét. A LeanNet technológiai startupnak meghatározó szerepe van a felhőalapú technológiák terén: támogatja a szervezetek informatikai architektúrájának rugalmas, felhőalapú infrastruktúrákba való költöztetését.

Az egész Európát lefedő adesso csoport leányvállalataként 2019-ben alapított adesso Hungary szakértelme jelentős a mesterséges intelligencia, az adattudomány, a felhőalapú számítás és a transzformáció területén. A cég informatikai tanácsadást és szolgáltatásokat nyújt a banki, a biztosítási, az autó- és feldolgozóipari, valamint az élettudományi iparágakban.

A közlemény szerint Udo Bub az adesso Hungary ügyvezető igazgatója, az ELTE Informatikai karának intézetigazgató kutatóprofesszora, az egyetemi tevékenysége során figyelt fel Megyesi Péterre és Szabó Dávidra, a LeanNet startup két társalapítójára.

Az Adesso Hungary Software Kft. a németországi központú, IT szolgáltatást nyújtó adesso SE leányvállalataként annak termék- és megoldásportfólióját képviseli a magyar piacon. A tőzsdén jegyzett adesso SE, a közép-európai térség egyik vezető informatikai szolgáltatója, 1997-ben alakult Dortmundban, és jelenleg mintegy 4500 dolgozót foglalkoztat 8 európai ország 38 városában. A csoport árbevétele tavaly elérte a 450 millió eurót.

A LeanNet Kft. a nyilvános cégadatok szerint az utolsó lezárt üzleti évében 2019-ben 38,4 millió forint árbevételt ért el az előző évi 28 millió forint után, adózott nyeresége 13 millió forint lett, az egy évvel korábbi 25,1 millió forintot követően.