Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar agrárium digitalizációja Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS) intézkedési tervének elfogadásával, amely a hazai agrárgazdaság eddigi legnagyobb digitális fejlesztési programját indítja el.

agriculture droneFotó: Pexels

A hazai agrárgazdaság számára a nemzetközi versenyben, valamint a hazai élelmiszerellátás stratégiai feladatainak ellátása érdekében is fontos, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban alkalmazza a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. Az agrárium szereplői a digitális fejlesztésekkel magasabb színvonalon és hatékonyabban állíthatnak elő a fogyasztók igényeinek még inkább megfelelő termékeket. A DAS megvalósításával Magyarország nemcsak sikeres alkalmazója lehet az új technológiáknak, hanem - a fejlesztések aktív közreműködőjeként - nyertese is lehet a világ agráriumában zajló változásoknak - mondta el Nagy István.

Az 1895/2020. (XII. 9.) kormányhatározat a stratégiában priorizált intézkedések megvalósításához biztosít költségvetési forrásokat. Az agrárminiszter szerint az intézkedési terv elfogadásával megnyílt a lehetőség, hogy Magyarország agrárgazdasága újabb szintre lépjen, és általánossá váljon a mezőgazdaság 4.0, azaz az adat alapú digitális agrárgazdaság.

A miniszter kifejtette, hogy a DAS végrehajtása során a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. digitális mintagazdaságként, valamint mezőgazdasági 5G- és drón tesztpályaként is segíti a jövőben a megfelelő innovációs környezet létrehozását, másrészt lehetővé teszi a termelők számára ezeknek a technológiáknak a bemutatását. Létrejön a digitális termelői piac, amely logisztikai, valamint minőségbiztosítási és menedzsment-szolgáltatásokat is nyújt majd a hazai termelők és fogyasztók közötti minél rövidebb ellátási lánc működéséhez.

Kifejtette, hogy a Digitális agrár-rezsicsökkentési program keretében az állami szervezetek által "előállított" és gyűjtött adatok bárki számára ingyenesen, nyílt adatként és digitálisan hozzáférhetővé válnak. Ennek első lépéseként 2021-től az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai adataihoz a mezőgazdasági termelők ingyen juthatnak hozzá.

agricultureFotó: Pexels

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy a DJP keretében 2019-ben elkészült Magyarország digitális agrár stratégiájának célja, hogy az agrárdigitalizáció az információ gyűjtésével és feldolgozásával, illetve a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával - az agrártermelők rendelkezésére álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett - hozzájáruljon a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez.

A szakmai vezető szerint a digitalizáció kiváló lehetőséget teremt a biztonságos, kiemelkedő minőségű élelmiszereket előállító agrárgazdaság számára, amely ennek köszönhetően fokozottabban ki tudja szolgálni az egészség- és környezettudatos fogyasztói igényeket is.

A DAS részeként többek között majd a Digitális Agrárakadémia (DAA) segíti a magyar gazdák digitális kompetenciájának fejlesztését, emellett megkezdődik az agrárágazat adatgazdálkodási környezetének fejlesztéséhez szükséges digitális rendszerek előkészítése is. A DJP 2.0 keretében már 2019-ben elkészült a DAA 20 tananyaga, a következő évben többek között a tananyagok továbbfejlesztése, naprakészen tartása és egy ezekhez illeszkedő, online platform létrehozása, valamint a DAA országos kiterjesztése a cél. A tananyagokat a szakmában dolgozó szakemberek állították össze, akik az elméleti ismereteket gyakorlati példákkal is szemléltették a könnyebb megértés érdekében - tette hozzá a közleményben.