A britt építőipari cég Balfour Beatty és a techcég MSite közösen, egy okostelefonos alkalmazás fejlesztésén dolgoznak, mellyel növelhető a terepen dolgozó munkásaik egészsége, és biztonsága.

Illusztráció - Fotó: Ono Kosuki

Letöltés után az alkalmazás egy digitális személyazonosságot állít ki a munkásoknak, így érintésmentesen léphetnek be az építési területekre, a biometrikus adataik ellenőzésével, ezzel csökkentve a felületekkel való érintkezést.

A szoftver integrálása kulcsszerepet játszhat az egészség és a biztonság fenntartásában a járvány idején. Az alkalmazás képes követni más felhasználókat, és tudja jelezni ha két méteres távolságon belül tartózkodnak, ezzel segítve a szociális távolságtartást. Ezen felül az app információkat gyűjt, hogy segítségével a helyszít a megfelelő módon tudják fejleszteni.

A két cég jelenleg is az alkalmazás fejlesztésén dolgozik, hogy használata még kifinomultabb legyen, valamint a Bluetooth funciót is javítják, hogy figyelmeztesse az alkalmazottakat, ha bizonyos zónákban - például balesetveszélyes zóna - tartózkodnak, ezzel növelve a különböző helyszínek biztonságát és csökkentve az esetleges balesetek lehetőségét.

Az alkalmazás fejlesztése 2020 júliusában kezdődött, és azóta már 60 építési területen használják az Egyesült Királyságban. Az MSite álltal gyűjtött adatok szerint mind az építési területek biztonsága, mind pedig az általános termelékenység javult. Az adatok szerint a hatásfok is javult mivel az alkalmazás lehetőséget ad, hogy nyomon kövesse a projekten töltött órákat, és az így nyert adatokkal optimalizálják az ütemterveket.

A Balfour Beatty 2021 szeptemberére tervezi bevezetni az összes építési területére az alkalmazást.

Chris Johnson, a Balfour Beatty igazgatója szerint: "A COVID-19 járvány egy új digitális korszakba sodort minket, amire mi  új munkamódszerek bevezetésével és alkalmazásával reagáltunk. Ez az alkalmazás ötvözi a Balfour Beatty egyedülálló ismereteit az építőiparról az MSite digitális szaktudásával és a technológiájuk gyors elérhetővé tételével. Ez az alkalmazás végső soron hozzájárul az alkalmazottjaink biztonságának megőrzéséhez, és új gondolkodásmódot biztosít számunkra a helyszíni műveletek digitalizálására, hogy a munkafolyamatok tökéletesítésével növelhessük a termelékenységet."

Neil Norman, az MSite vezérigazgatója elmondta: „Izgatottak vagyunk, hogy a Balfour Beatty-vel elindulhattunk ezen az epikus munkaerő-digitalizációs úton. Az építőipar a digitális munkaerő-technológia alkalmazásának sarkalatos pontján áll, és biztató, hogy az Egyesült Királyság egyik vezető infrastrukturális csoportja alkalmazza technológiánkat, bebizonyítva a Balfour Beatty elkötelezettségét az innovációk révén történő folyamatos fejlesztés mellett."