A kérdésekre Chloe Sackier fog válaszolni február 4-én helyi idő szerint délután 6 órakor a Thumblr! - Answer Time (Válasz Idő) című műsorában.

Perseverance Mars roverIllusztráció a Kitartás biztonságos landolásáról - Kép: NASA

Majdnem 482,8 millió kilométerre tőlünk végső céljához közeledik a Kitartás marsjáró. A tervezett megérkezés február 18-ára esedékes. A vörös bolygó felszínének eléréséhez azonban a rovernek túl kell élnie az utolsó szakaszt: belépés, ereszkedés és landolás. A február 4-én délután 6 órakor kezdődő "Válasz idő" (Answer Time) című műsorban a küldetés egyik mérnöke, Chloe Sackier fog a kérdésekre válaszolni a Tumblr!-en. A kérdéseket előre kell feltenni a http://nasa.tumblr.com/ask oldalon.

Chloe Sackier a NASA rendszermérnöke a délkaliforniai sugárhajtású laboratóriumban. A Mars 2020 belépés, ereszkedés és landolás csoportban dolgozik, melynek feladata a Kitartás biztonságos földet- azaz "marsotérésének" biztosítása.

Kitartás landolása a Marson - érdekes tények:

A küldetés landolási rendszere egy ejtőernyőből, "ereszkedőjárműből" és egy úgynevezett "égi daru manőver" ("skycrane maneuver") áll, melynek során a marsjárót egy hevederrel eresztik le a landolás utolsó másodperceiben. - A Skycrane manőverről bővebben itt lehet olvasni.

Kitartás új technológiákat fog használni a landolás során, többek közt a Terep-Relatív Navigációt (Terrain-Relative Navigation). Ez a kifinomult navigációs rendszer lehetőséget biztosít a marsjárónak, hogy felmérje a landolás során a terepet és elkerülje az esetleges veszélyes tereptárgyakat.

Egy mikrofonnal vizsgálni fogják a belépés, ereszkedés és landolás műveletet. A mikrofon a továbbiakban lehetséges, hogy a rover működése közben is képes lesz a hangok rögzítésére, így fontos információkat továbbíthat a marsjáró üzemeléséről és állapotáról.