A most megszerzett újabb frekvenciaengedélyek támogatják a magyarországi hálózatfejlesztéseket - hangsúlyozták a mobilszolgáltatók az MTI-nek küldött csütörtöki közleményeikben.

antennaIllusztráció - Fotó: Marcelo Moreira

A Vodafone Magyarország kiemelte: az ismételten megszerzett frekvenciákat a vállalat a gyorsabb mobilinternethez és jobb hangminőség biztosításához szükséges kapacitásbővítésre fogja felhasználni. Mint írták, az említett sávokban jelenleg is több millió eszköz kommunikál, ugyanakkor ezek kulcsfontosságúak a Vodafone 4G kapacitásának további növeléséhez is.

Közölték, hogy 49,1 milliárd forint értékben 58 MHz-et szereztek a csütörtöki aukción. Azon belül a 900 MHz frekvenciasávban 22,7 milliárd forint értékben 2-szer 9 MHz-et. Ez a frekvencia biztosítja a 2G-n és jelenleg a 3G-n futó szolgáltatásokat. Az ismételten megszerzett frekvenciasávokat a Vodafone a jövőben a 4G/5G hálózat bővítésére fogja felhasználni, ezáltal gyorsabb mobilinternetet és jobb hangminőséget tud biztosítani. Az 1800 MHz sávban 26,4 milliárd forint értékben szerzett 2-szer 20 MHz-et a Vodafone teljes egészében az LTE kapacitás bővítésére fogja használni a következő években.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a 2020-as év rávilágított a telekommunikációs szektor nélkülözhetetlen szerepére. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy mindezt a jövőben is zökkenőmentesen biztosíthassák, ehhez pedig folyamatosan fejleszteniük kell hálózataikat, szolgáltatásaikat. Az ismételten megszerzett frekvenciákkal biztosítani tudják a szolgáltatások folytonosságát, másrészt a kapacitásbővítésekkel még gyorsabb internetet és jobb hangminőséget tudnak biztosítani - tette hozzá.

A Telenor a 900 MHz-es tartományban 26 MHz, míg az 1800 MHz-s sávban 40 MHz-es blokkot szerzett, ezekért nettó 56,854 milliárd forintot fizet. Mindkét frekvenciasáv meghatározó lesz a következő évtized mobilhálózati fejlesztéseiben, mivel a technológia-semlegességből adódóan a nagy lefedettség biztosítása mellett tehetik elérhetővé a legmodernebb technológiákban rejlő lehetőségeket - közölték.

A mobiltechnológia dinamikus fejlesztéséhez is további jelentős, több tízmilliárd forintos beruházásra van szükség, így a frekvenciagazdálkodásban megszokott 15+5 éves használati szerződés megfelelő kiszámíthatóságot biztosít a szolgáltatóknak ahhoz, hogy a lakossági és üzleti igények bővülésének megfelelő hálózati fejlesztéseket valósítsanak meg - írták. Üdvözölték, hogy a technológiasemleges frekvenciahasználat a most elnyert tartományban is a szolgáltató stratégiájára bízza, hogy mely sávokban mely technológiákat alkalmazza a jövőben.

Peter Gazik, a Telenor Magyarország vezérigazgatója a közleményben köszönetet mondott a hatóságnak az árverés zökkenőmentes lebonyolításáért. Mint írta, elégedettek az aukció eredményével, amely a 2020 tavaszán elnyert frekvenciakészlettel együtt egy továbbra is világszínvonalú és egyben versenyképes hálózat működtetését biztosítja a következő évtizedre. Az új jogosultságokkal céljuk, hogy a lakossági és üzleti igényeket hosszú távon és magas színvonalon kiszolgáló technológiát biztosítsanak - hangsúlyozta.

A Magyar Telekom közölte: a 900 MHz-es tartományban 2-szer 8 MHz, az 1800 MHz-es sávban pedig 2-szer 20 MHz blokkot szerzett, ezekért 44,28 milliárd forintot fizet.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója szintén azt emelte ki, hogy a járványhelyzet alatt stabil távközlési hálózataikkal ügyfeleik milliói dolgoztak, tanultak és kommunikáltak biztonságosan. Hozzátette: ezzel együtt megbizonyosodhattak arról, hogy minden, a hálózatba fektetett forintnak jelentősége van a szolgáltatás minősége szempontjából.

Az árverésen olyan frekvenciajogosultságokat sikerült szerezniük, amelyekkel ügyfeleik a jövőben is a megszokott magas színvonalon vehetik igénybe mobilszolgáltatásaikat, és használhatják innovatív megoldásaikat. Reményét fejezte ki, hogy ezzel a befektetéssel nemcsak ügyfeleik életminőségének javításához járulnak hozzá, hanem Magyarország gazdasági versenyképességéhez is.