A Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics - IFR) közzétett adatai alapján az éves ipari robotok telepítése megháromszorozódott 2010 és 2019 között, elérve a 381.000 egységet a gyárakban világszerte.

Smart_Production"Okos" gyártás - Fotó: KUKA

"A küldetés, hogy a hagyományos termelést összekapcsoljuk a digitalizálódás stratégiájával, a robotokat a pole pozícióba helyezi" - mondta Dr. Susanne Bieller, az IFR főtitkára.

A robotok új trükköket tanulnak

A mesterséges intelligencia, a "gépi látás" és egyéb érzékelő rendszerek kombinációjával a robotok sokkal összetettebb, nehezebb feladatokat tudnak ellátni mint eddig bármikor.

A robotok új generációját könnyebb programozni és csatlakoztatni. A fejlett kommunikációs protokolloknak köszönhetően a robotok zökkenőmentesen integrálhatóak az automatizálási folyamatokba és az Ipar 4.0 startégiákba.

Intelligens gyárakban dolgozó robotok

Az autóipar úttörő szerepet játszott az "okos" gyárak kialakításában ipari robotok alkalmazásával a futószalagoknál, melyek dominálták a tradícionális járműgyártást több mint 100 éven át. A jövő - az IFR szerint - a hálózatba kapcsolt robotok és az önvezető irányított járműveké (AGV) - vagy inkább önvezető mobil robotoké (AMR).

A legújabb navigációs technológiával felszerelve, a robotok már sokkal rugalmasabbak a hagyományos gyártósorokhoz képest. Az autók alvázát vezető nélküli szállítórendszerek áramoltatják, melyek "lekapcsolhatóak" az összeszerelési láncról, és átirányíthatóak egy másik összeszerelő állomáshoz, ahol egyedileg felszerelt változatok állíthatók össze.

Ha a gyártási modell teljesen megváltozik, elég csak a robotokat és az AMR-eket újraprogramozni, nem kell szétszerelni az egész gyártósort. Mivel az ember-robot együttműködési munkaállomások integrációja felgyorsul, a robotszállítók arról számoltak be, hogy a robotok zökkenőmentesen dolgoznak az emberekkel.

A robotok térnyerése új piacokon

Az összekapcsolhatósági áttörések egyre inkább hozzájárulnak a robotok "bevetésének" fellendüléséhez azon gyártási szektorokban is, amelyek csak nemrég nyitottak az automatizálás felé, mint például az élelmiszeripar, vagy a textilipar.

Az IFR jóslata szerint a digitális átalakulás teljesen új üzleti modellek kialakulásához fog vezetni, ahogy a gyártók rájönnek, hogy minden eddiginél könnyebben tudnak diverzifikálni. Az okos gyárakban különböző termékek ugyan azon a gépeken lesznek egymás után összeszerelve - a hagyományos gyártósor megszűnik létezni.

A robotok csökkentik a karbonlábnyomot

A modern robotikai technológiába történő beruházásokat a kisebb karbonlábnyom követelménye is vezérli. A modern robotok energiatakarékosak, így közvetlenül csökkentik a gyártás energiafogyasztását. Pontosságuk révén kevesebb selejtes vagy nem megfelelő minőségű árut állítanak elő, ami pozitív hatással van az erőforrás-ráfordítás és a kibocsátás arányára. Ezenkívül a robotok segítenek a megújuló energiával rendelkező berendezések, például a fotovoltaikus vagy a hidrogén üzemanyagcellák költséghatékony előállításában.

Industry_4_0Ipar 4.0 - Fotó: KUKA

A robotok biztosítják az ellátási láncot

A pandémiás helyzet rávilágított a globális ellátási láncok hibáira, így lehetőséget kaptak a gyártóknak arra, hogy teljesen más szemlélettel gondolják át az ellátást. Amikor a termelékenységet az automatizálás révén kiegyenlítik, a gyártók olyan rugalmasságot kaptak, amely nem biztos, hogy rendelkezésre áll a magas bérű országokban, mint például az Európai Unió és Észak-Amerika, valamint Japán vagy Dél-Korea. A robotikus automatizálás termelékenységet, rugalmasságot és biztonságot kínál.

"A robot technológiák fejlődése hozzájárul a robotok elfogadásához" - mondta Dr. Susanne Bieller, az IFR főtitkára. Véleménye szerint: „A Covid-19 járvány nem indított el új trendeket, de felgyorsította a robotika alkalmazását, mely meghaladta a korábbi bevett gyakorlatokat. Ebből a szempontból a világjárvány bizonyult a legnagyobb mozgatórugónak az iparban."