A Frost & Sullivan legfrissebb adatai szerint a csatlakoztatott eszközök száma világszerte 30,4 milliárd volt 2020-ban de számuk akár a 200 milliárdot is elérheti 2030-ra, mely egy növekvő, új piacot eredményez.

Illusztráció - Fotó: Pexels

A kutatás azt sugallja, hogy a világ a hiperkapcsoltság korába lép, és felgyorsítja a vállalkozások digitális átalakulását, melynek következtében az eszköz-személy arány 2030-ra meghaladja a 20:1-t.

Az előrejelzések szerint a csatlakoztatott eszközök számának éves növekedési üteme eléri a 20,7%-ot, és a városok, otthonok, munkahelyek konvergenciája egy mindenütt elérhető kapcsolatot és új termékalkalmazások, üzleti modellek, technológiák, platformok, szolgáltatások megjelenését eredményezi.

A keresletet elsősorban a fejlett szoftveres technológiában, a széles körű tartalom streamingben és a hálózati integrációban fog növekedni. A növekvő kereslet az előrejelzések szerint az elkövetkező öt évben megnégyszerezi az intelligens és összekapcsolt otthoni penetrációt. Valamint az intelligens városi szektorra - mely még mindig gyerekcipőben jár - fordított kiadások várhatóan 2025-re el fogják érni a 327 milliárd dollárt, köszönhetően az AI technológiák és az 5G szolgáltatások terjedésének.

Vinay Venkatesan, a TechCasting programvezetője a Frost & Sullivannál jóslatai szerint az otthon lesz a csatlakoztatott élet központi színtere:
"A csatlakoztatott lakóhely-megoldások iránti kereslet a COVID-19 2020-as kitörése következtében megugrott, mivel ez lehetővé teszi az otthonok számára, hogy igény szerinti munkaterületek vagy egyéb funkciók kialakítását tegyék lehetővé. Az olyan összekapcsolási technológiák folyamatos fejlődése, mint a felhőszolgáltatások, a tárgyak internete (IoT), a videokonferencia, a mobilitás, a robotika és a mesterséges intelligencia az innováció határait teremti meg a kapcsolt technológia és szolgáltatók számára. Az 5G és a Wi-Fi 6 konvergenciája döntő fontosságú lehet a csatlakozás szempontjából, mivel javítani fogja a kommunikációs hálózat sebességét, az ügyfélélményt és a hosszú távú költséghatékonyságot. A kapcsolódás korszakában a cégeknek egyedül nincs esélyük.  A vállalkozásoknak új partnerkapcsolatokat kell kialakítania, szélesebb ökoszisztémát kell kialakítaniuk és új üzleti modelleket kell felfedezniük, hogy egyedi értéket tudjanak kínálni. Míg az összekapcsolt élet a digitális ellenálló képességet növeli, addig jelentős kockázatokat is magában hordoz, mint például az adatok bizonytalanságát és a kibertámadásokkal szembeni kiszolgáltatottságot. Ez ösztönözni fogja a szervezeteket arra , hogy olyan kiberbiztonsági stratégiát dolgozzanak ki, amely összhangban áll céljaikkal és megkönnyíti a biztonságos összekapcsolt szolgáltatások nyújtását az ügyfelek számára bárhol."

A kutatás azt sugallja, hogy a vállalatok 70% -a várhatóan 2030-ig hibrid munkafolyamatot fog működtetni, amely lehetővé teszi számukra az ismétlődő vagy manuális feladatok megszüntetését, és - elméletileg - az emberi munkaerő újraelosztását.

A Frost & Sullivan a digitalizáció tömeges "élő szolgáltatások ökoszisztémájaként" átvételét emlegeti, ahol a "digital-first" stratégia lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kapcsolatba lépjenek a "kapcsolt" szolgáltatókkal, hogy társadalmi előnyöket biztosítsanak, javítsák a közszolgáltatások elérhetőségét és felhívják a polgárok figyelmét.

A vállalat szerint az ökoszisztémának teljesen nyitottnak kell lennie a sikeres munkavégzéshez, ami minden érintett fél közötti bizalom auráját igényli.

A hálózati szolgáltatók megbízható partnerként pozícionálhatják magukat, és kiépíthetik az ökoszisztémát, amely különféle környezetekben telepíti, ellenőrzi és kezeli az adatokat.