A nemesfém tartalmú elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó magyar cég az 546 millió forintos beruházáshoz 325 millió forint kormányzati támogatásban részesül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) gyárlátogatáson a Metal Shredder Hungary Kft. üzemében a támogatásról szóló oklevél átadása után - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A cég a különböző iparágakban felhasznált termékeket teszi újra alkalmassá az ipari felhasználásra. A beruházás új hidat épít Szerbia és Magyarország között - közölte Szijjártó Péter. Szavai szerint Szerbiával jelenleg a leghatékonyabb és legjobb együttműködést ápolja Magyarország a közös történelmük során. Az ország a legtöbb jogot biztosítja a területén élő magyar nemzeti közösségnek.

Kitért arra, hogy a cég a beruházással nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában a piacvezető szereplők közé tartozhat. A kft. tevékenysége azért is fontos az országnak, mivel itt jött létre a világ legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitása. A magyar cégek a gyártáskor képződő anyagok újrafeldolgozásában tudnak fontos szerepet vállalni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az exportban jeleskedő magyar vállalkozásoknak lehetőséget kell teremteni, hogy  a külpiacra kihelyezzék a termelésük legalább egy részét, amivel növelni tudják az exportteljesítményüket, és újabb növekedési forráshoz juttatják a magyar gazdaságot.

A 70 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Külpiaci növekedési támogatási programban eddig 33 magyar cég hajt végre 99 milliárd forintnyi beruházást külföldön, döntően a szomszédos országokban, amihez a kormány 51 milliárd forint támogatást biztosít.

Mindez azt mutatja a miniszter szerint, hogy a magyar gazdaság dinemzióváltásának ez a szegmense is sikeres. Létrejött és egyre szélesebb a magyar tulajdonú vállalatoknak az a köre, akik az exportpiacaikon egy-egy beruházással még sikeresebbek tudnak lenni.

Török András, a Metal Shredder Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a cég több mint egy évtizede része a magyar hulladékgazdálkodási iparnak, több eljárása iparjogvédelem alatt áll. Napelemek, lítium akkumulátorok feldolgozását is tervezik kifejleszteni, több projektjük van folyamatban.

A magyar kormány jelentős támogatásokkal járul hozzá a vállalkozások jövőjéhez, példaként a bértámogatásokat, a kedvezményes hitelprogramokat említette. Ebbe illeszkedik a Metal Shredder Kft. fejlesztése is, hogy a jövőben kutatás-fejlesztéssel, innovációkkal új piacokra jussanak el, magasabb szintre léphessenek.

A cég a nyilvános adatok szerint 2019-ben egymilliárd forint árbevételt ért el, az előző évi 929 millió forint után, adózott nyeresége pedig egy év alatt 20 millióról 56 millió forintra nőtt. A cég nemesfém-tartalmú elektronikai hulladék begyűjtésével és selejtezett röntgenfilmek feldolgozásával foglalkozik.