Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben új iparstratégiai intézkedéseket mutatott be, a koronavírus-járvány okozta válság miatt meggyengült egységes piac megerősítése érdekében.

Illusztráció - Fotó: Adrien Olichon

Az intézkedések aktualizáljak a tavaly márciusban közzétett uniós iparstartégiát, amelynek célja, hogy ösztönözze Európa versenyképességét és stratégiai autonómiáját, elősegítse a kontinens klímasemlegessé tételét, és digitális jövőjének megtervezését, továbbá akadálymentesebbé tegye a belső piaci folyamatokat.

A tavaly bemutatott stratégia fontos eleme volt, az unió versenyszabályainak felülvizsgálata annak érdekében, hogy segítse az európai vállalkozásokat az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatai és a kínai állami támogatással rendelkező riválisok elleni globális versenyben. A szerdán elfogadott ezzel kapcsolatos rendeletjavaslat alapján, a piactorzító hatások kivédése érdekében, az unió versenyhatósága szigorúbban vizsgálná azokat a külföldi, főként kínai, állami támogatású cégeket, amelyek több mint 500 millió euró éves forgalmú európai nagyvállalatok felvásárlására törekszenek.

Vizsgálatokat indítanának továbbá olyan, külföldi támogatásban részesült vállalatokkal szemben, amelyek több mint 250 millió euró értékben pályáznak uniós közbeszerzésekre.

A javasolt intézkedések továbbá, testre szabott pénzügyi támogatásokkal erősítenék az európai kis- és középvállalkozásokat (kkv), és támogatnák azok kettős - zöld és digitális átállását. Emellett a bizottság alternatív vitarendezési rendszereket valósítana meg a kkv-kat érintő fizetési késedelmek és fizetőképességi kockázatok kezelésére.