Bővíti kutatás-fejlesztési központjainak kapacitását a Continental Automotive Hungary Kft.; a 4,2 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Continental Automotive Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten - Fotó: Mohai Balázs / MTI

A német tulajdonú Continental a világ valamennyi nagy autóipari gyártója számára magas minőségben állít elő a menetbiztonsági rendszerekhez kapcsolódó szenzorokat. A vállalat mostani új, high-tech beruházása a mesterséges intelligencia és a szoftverfejlesztéséhez kapcsolódik, amelyben új szenzorok és a hozzájuk kapcsolódó funkciók kifejlesztése zajlik. Mindez annak érdekében történik, hogy a kifejezetten magasan automatizált vezetés alapjai minél előbb létrejöhessenek, és ebben a magyar mérnököknek minél nagyobb szerepük lehessen - fogalmazott a miniszter.

A Continental mostani beruházása kulcsfontosságú, ugyanis egy forradalmian új korszaka kezdődik a globális autóiparnak: az ágazat a jövőben a mesterséges intelligencián és a szoftverfejlesztésen fog alapulni.

A válság alatt Magyarországra hozott beruházások tükrében az ország a globális autóipar új korszakában is a világ éllovasai közé fog tartozni. A magyar gazdaságban a dimenzióváltás a világjárvány alatt sem állt le, hanem felgyorsult - mondta a tárcavezető.

Lóránd Balázs, a Continental Automotive Hungary Kft. mesterségesintelligencia-fejlesztő központjának vezetője a vállalat jövőképéről elmondta, az utakon olyan járművek fognak közlekedni, amelyek intelligenciája már képes lesz a lehetséges baleseteket megakadályozni, így nem lesznek közúti halálesetek.

Ennek a megvalósításában Magyarországnak fontos szerep jut: a veszprémi fejlesztő központjuk közlekedésbiztonsági eszközöket gyárt, a budapesti mesterséges intelligencia fejlesztési központban pedig a mesterséges intelligencia felhasználásával okos szenzorok, kamerák továbbfejlesztésére fókuszálnak. Ezek a megoldások vezetnek majd el az önvezető autók létrehozásához - tette hozzá.

A nyilvános cégadatok szerint a Continental Automotive Hungary Kft. árbevétele tavaly mintegy 336 milliárd forintra nőtt, az előző évi 329 milliárdról. A cég főként exportra termel, az ebből származó nettó árbevétele 263 milliárd forintról 276 milliárdra emelkedett 2020-ban. A belföldi értékesítés viszont 65 milliárdról 60 milliárd forintra csökkent. A cég adózás utáni vesztesége 6 milliárd forintról 20 milliárd fölé nőtt.

A Continental Magyarországon hét gyárral, egy gumiabroncs kereskedelmi központtal és egy mesterséges intelligencia fejlesztési központtal van jelen, és több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat.

A cég honlapja szerint a valamivel több mint 4 ezer foglalkoztatottal rendelkező Continental Automotive Hungary Kft. a világ meghatározó autógyárai számára gyárt autóelektronikai részegységeket és mikroelektronikai áramköri modulokat, kimagaslóan fejlett és innovatív technológiákat alkalmazva a járműelektronika szinte minden területén. Termékpalettáján egyaránt szerepelnek elektromos vezérlőegységek, meghajtó rendszerek, mechatronikai rendszerek, kijelzők és infotainment rendszerek. A kft. működteti a Continental Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központot is.