Történelmi csúcson zárt a Microsoft amerikai technológiai óriásvállalat árfolyama a New Yorkban működő elektronikus értéktőzsdén, a Nasdaq-piacon - most először haladta meg a kétezer milliárd dollár piaci tőkeértéket.

Illusztráció - Fotó: Matthew Manuel

A világ legnagyobb szoftvervállalata 266,69 dolláron, 0,53 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, ami azt jelenti, hogy piaci tőkeértéke 2009 milliárd dollárra emelkedett.

A Microsoft közel hat év óta először rukkolt elő operációs rendszerének új változatával - a Windows 11-el, ami az év második felében jelenik meg. (A Windows 10-es felhasználók ingyenes frissítésként érhetik majd el, az új személyi számítógépeket pedig már ősztől a 11-essel értékesítik.)

A tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok közül eddig csak az Apple információtechnológiai óriáscég büszkélkedhetett azzal, hogy piaci tőkeértéke meghaladja a kétezermilliárd dollárt.

Az Apple tavaly augusztusban érte el a bűvös határt, 468,65 dolláros árfolyamon 2004 milliárd dollárra rúgott a piaci tőkeértéke. Két évvel korábban pedig, 2018 augusztus elején ugyancsak az Apple volt az első amerikai tőzsdén jegyzett vállalat, amelynek piaci tőkeértéke elérte az ezermilliárd dollárt.

A tavaly augusztus 31-én felaprózott - négyfelé vágott - Apple-részvények csütörtökön 0,22 százalékos mínuszban, 133,41 dolláron zártak, ami azt jelenti, hogy a vállalat piaci tőkeértéke 2230 milliárd dollárt tett ki.

A négy legnagyobb amerikai technológiai vállalat - az Apple és a Microsoft mellett az Amazon és az Alphabet - együttesen 7689 milliárd dollárt ér, közel 1700 milliárd dollárral többet, mint tavaly augusztusban. Az Amazon piaci tőkeértéke 1740 milliárd dollárra, a Google anyavállalatáé, az Alphabeté pedig 1710 milliárd dollárra rúgott a csütörtöki tőzsdezáráskor.