Idén is eredményesen zárult az ABB Kft. januártól júniusig tartó „ABB női mentorprogram” elnevezésű programja, melyet a vállalat műszaki egyetemi és főiskolai hallgatók számára hozott létre. A program során a vállalat legalább öt, maximum 10 hallgatót választ ki pályázat útján különböző mérnöki területekről.

ABB női mentorprogram 2021Kép: Forrás

A női mentorprogram célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken, és lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel.

A pályázat a 2. és 3. éves BSc, 4. vagy 5. éves MSc női hallgatóknak szól, akik aktív - nappali, esti, levelező, aktív féléves - hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek valamely magyarországi műszaki főiskolán vagy egyetemen. Az ABB HR szakemberei a beérkező pályázatok értékelésénél figyelembe veszik a jelentkezők motiváltságát, szakmai rátermettségét, valamint angol nyelvtudását. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a korábbi tanulmányi versenyeken elért eredmény, és a felsőoktatási szakmai tevékenységben való részvétel.

A kiválasztott pályázók érdeklődésük és szakterületük alapján dedikált mentorokhoz kerültek a cég vezetői és szakemberei személyében, akikkel konzultációkon vehettek részt a program időtartama alatt. A nyertesek az ezt követő 5 hónapban betekintést nyerhettek egy multinacionális cég mindennapjaiba, hiszen havi egy alkalommal különböző témájú, félnapos programokat kínált nekik a vállalat. Találkozhattak például az ABB női vezetőivel, megismerhették a különböző területeken dolgozó kollégák karrierútjait, illetve HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaphattak a későbbi elhelyezkedéshez.

Mindemellett arra is jutott idő, hogy a műszaki pályához szorosan kapcsolódó képességeket, készségeket is fejlesszék, és ily módon gyakorlati példákon keresztül megismerkedjenek a projektmenedzsment, Lean Six Sigma és a vezetés rejtelmeivel. Az elmúlt 6 év során több mentorált is csatlakozott gyakornokként, illetve munkavállakóként az ABB csapatához. Erre idén is akadt több példa.