A német ipari cégek döntéshozóinak háromnegyede egyetért abban, hogy piacuk digitális átalakuláson megy keresztül. Már a vállalatok fele alkalmazza az ipari IoT megoldásokat - mellyel nagyon meg vannak elégedve. Derül ki a relayr IIoT szolgáltató tanulmányából.

Illusztráció - Fotó: Robynne Hu

A német feldolgozóipar 200 vezetője vett részt a felmérésben, amelyet a forsa piackutató vállalat végzett 2020 nyarán.

A tanulmánynak a “Ipari IoT Németországban: Átalakítás és technológiahasználat az ipari vállalatokban a döntéshozó szempontjából”. A kérdőív a folyamatban lévő digitális átmenetre irányult, hangsúlyt fektetve a jelenlegi és hosszú távú IIoT megoldások telepítésére a feldolgozóiparban.

A német ipar digitális átállása

Az eredményekből tisztán látni: A német ipari cégek többsége (77%) a digitális átalakulás folyamatát figyelemmel kíséri piacain. Vállalkozásaik kapcsán a döntéshozók 94%-a érezte úgy, hogy digitális átalakuláson mennek keresztül. A legtöbb vállalat azt állította, hogy „tervezési fázisban” (27%) vagy „tesztelési fázisban, próbaidőszakban és a hatékonyság elemzésében” áll (34%).

Az IIoT fontos tényező az átmeneti folyamatokban

Az IIoT mellett a mesterséges intelligenciát, a blokkláncot és a big data-t nevezték meg az iparág három jelentős technológiájának. A vállalatok 60%-a értékelte az IIoT-t „fontosnak” és „nagyon fontosnak”, így az IIoT a lista élén végzett, a big data (46%) a második, a mesterséges intelligencia (36%) pedig a harmadik helyen végzett. A blockchain technológiákat a megkérdezett vállalatok mindössze 10% -a értékelte „fontosnak” vagy „nagyon fontosnak”.

A német vállalatok fele már használ IIoT-t

A felmérés idején a vállalatok 49%-a használt IIoT technológiákat. A megkérdezett vállalatok többsége egy-két éve (35%) vagy három-öt éve (39%) használja az IIoT-t. Az IIoT-megoldások bevezetésének egyik fő oka olyan alapvető műveletek voltak, mint a folyamatoptimalizálás (24%), a hatékonyság (18%), az ügyfelek vagy a piaci igények (17%) vagy a modernizáció (15%). Az olyan célok, mint a folyamatoptimalizálás és a hatékonyság növelése tükröződik a IIoT-technológiák leggyakoribb alkalmazásának módján: a vállalatok 84%-a használja az IIoT-t a gépeiből vagy üzemeiből származó szenzoradatok elemzésére. Azok a cégek, amelyek még nem használják az IIoT-t, 65% tervezi a jövőben alkalmazni az IIoT-t. Az IIoT megvalósításának fő motivációját az üzemek jobb működésének (87%), valamint a minőség javulásának (79%) adta. Azokból a vállalatokból, amelyek azt állították, hogy nem tervezik az IIoT-technológiák bevezetését, 75%-uk azt mondta, hogy meggondolják magukat és be fogják vezetni az IIoT-t, ha biztosak lehetnek abban, hogy a technológia javíthatja üzleti eredményeiket.

A német ipar pozitív véleménnyel van az IIoT-ről

Összességében az IIoT megoldásokhoz való viszonyulás nagyon pozitív volt. A felmérésben résztvevők 79%-a „pozitívnak”, míg 16% „semlegesnek” tartja vállalatánál az IIoT használatát. A megkérdezett vállalatok egyike sem volt negatív véleménnyel. Tapasztalataik alapján 93%-uk azt állította, hogy akár az IIoT újbóli bevezetését is fontolóra veszi. A vállalatok többsége (74%) már tervez további IIoT projekteket - ez egyértelműen jelzi az IIoT hatékonyságát és a német iparban az általános innovációs hajlandóságot.

A digitális átmenet kihívásai: a fő probléma a képzett szakemberek hiánya

Bár a tanulmány eredményei pozitívak voltak, a német ipari vállalatok továbbra is kihívásokkal néznek szembe a digitális átalakítási folyamataikban. „A digitális szakértelemmel rendelkező alkalmazottak hiánya” (63%), „régi / alkalmatlan adatarchitektúra” (60%), „szükséges stratégiai beruházás” (59%) voltak a döntéshozók által megnevezett kihívások között. A szakképzett munkaerőhiány kérdése jelenti a legnagyobb akadályt a IIoT projektek megvalósításában. A válaszadók 55%-ának az „IIoT szakismeretek hiánya” és a „képzett személyzet hiánya” volt a probléma. A vállalatok ezt úgy kompenzálják, hogy külső támogatást keresnek. A résztvevők háromnegyede külső partnerekkel dolgozott együtt az IIoT technológiák bevezetésén és megvalósításán.

Az IIoT előnyeit ritkán használják ki az üzleti modellben

Köztudott, hogy az IIoT nemcsak a folyamatok optimalizálására és az állásidők csökkentésére képes. A technológia felhasználható a vállalatok üzleti modelljeinek bővítésére vagy akár újak fejlesztésére is. A válaszadók azonban megosztottak ebben a kérdésben. A felmérés idején a résztvevők 17%-a már megváltoztatta üzleti modelljét az IIoT technológia megvalósításának részeként, 38% el tudta képzelni, hogy ezt a jövőben valamikor megteszi, 44% pedig úgy érezte, hogy ez nem lehetséges.

Josef Brunner, a relayr vezérigazgatója elmondta: „Számos területen nagyon kellemesnek találtam az eredményeket. A válaszok egyértelműen mutatják, hogy az IIoT a legfontosabb technológia a német ipar számára, telepítését a vállalatok következetesen pozitívnak ítélték meg. Az IIoT teljesen megérdemelten került a német üzleti és ipari középpontjába. A vállalatok részéről azonban bizonyos mértékű tétovázás vehető észre, hogy átfogóan megváltoztassák a hagyományos üzleti modellek fejlesztését digitális átalakulásuk részeként. Ezen a területen még sok kiaknázatlan lehetőség rejlik. Az iparág partnereként örömmel járulunk hozzá ezen potenciál jövőbeni megvalósításához.”

A teljes dokumentum itt érhető el.